Archiefbeeld ter illustratie.

Hogere voorschotfacturen krijgen staartje: Economische Inspectie voert onderzoek naar energieleverancier Mega

Voor de tweede keer in een jaar tijd opent de Economische Inspectie een onderzoek naar energieleverancier Mega. Dat meldt VTM Nieuws en is ons bevestigd. Het onderzoek kwam er op vraag van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en staatssecretaris voor consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD).

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en staatssecretaris voor consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) hebben de Economische Inspectie gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de praktijken van energieleverancier Mega. Zowel bij consumentenorganisatie Test-Aankoop als bij de federale ombudsman voor Economie kwamen op korte tijd honderden klachten binnen over het bedrijf.

Die gaan over twee praktijken die, zo zegt De Bleeker, "de wenkbrauwen doen fronsen". Zo blijkt dat Mega soms zonder boe of ba voorschotfacturen optrekt. "Dat kan als er duidelijk meer verbruik wordt verwacht, maar we moeten toch eens nagaan of dat helemaal in overeenkomst is met de economische wetgeving en met de regels die gelden voor energieleveranciers."

Een tweede soort klachten gaat over het feit dat Mega vaste contracten die aflopen niet meer omzet naar een nieuw vast contract, maar enkel naar een variabel contract. "Momenteel kan je bij Mega geen vaste contracten meer afsluiten", weet De Bleeker.

Van waarschuwing tot vervolging

De staatssecretaris wil nu het onderzoek afwachten. Op basis van de resultaten daarvan wil zij in overleg gaan met Mega om samen op zoek te gaan naar oplossingen. "Het is belangrijk dat consumenten transparantie krijgen over hun voorschotfacturen en over de aard van hun contract", aldus nog De Bleeker. Als er effectief een inbreuk wordt vastgesteld, zijn er verschillende sancties mogelijk, gaande van een waarschuwing over een boete tot vervolging, zo laat de Economische Inspectie weten.

Het kabinet van minister Van der Straeten laat weten dat er trouwens ook een wettelijk verbod zit aan te komen voor energieleveranciers om voorschotfacturen eenzijdig op te trekken. Ook wordt het wettelijk verplicht om mensen die uit het sociaal tarief komen het goedkoopst mogelijke tarief aan te bieden.

Misleidende praktijken

Het is al de tweede keer dat de Economische Inspectie een onderzoek opent naar de energieleverancier. Eerder dit jaar kreeg het bedrijf een stevige boete opgelegd van meer dan 100.000 euro wegens misleidende praktijken. Zo tekenden klanten een goedkoop contract, maar werd dat later stilzwijgend overgezet naar een veel duurder. 

Dat dossier is zelfs doorgespeeld naar het parket, klinkt het bij de Economische Inspectie. Mega ondertekende intussen wel al het "consumentenakkoord", waarmee het bedrijf beloofde zich te houden aan de regels rond eerlijke handelspraktijken.

Meest gelezen