Kunst geeft parkgevoel op Hasseltse kerkhoven

In elk van de elf Hasseltse kerkhoven praalt voortaan een uniek kunstwerk. In samenwerking met de Stedelijke Kunstacademie liet het stadsbestuur de begraafplaatsen met kunst opwaarderen om ontruimde graven te herdenken. Daarnaast moeten kerkhoven ook echte parkplaatsen worden. “We willen mijmerplekjes creëren waar mensen in gedachten bij hun geliefden kunnen zijn”, aldus schepen van Begraafplaatsen, Laurence Libert (Open VLD).

“Meer dan een jaar geleden maakten we de moeilijke beslissing om meer dan duizend graven te laten ontruimen op onze elf Hasseltse kerkhoven”, licht schepen Libert toe. “Een noodzakelijk besluit om ook in de toekomst voldoende ruimte en grafrust te kunnen aanbieden. De meeste Hasselaren willen immers in hun eigen wijk begraven worden. De ontgravingen waren voor ons een aanleiding om de kerkhoven de opwaardering te geven die ze verdienen. De installatie van deze elf kunstwerken komt bovenop een herinrichting met herstellingen, extra vergroening en toevoeging van banken en vuilnisbakken. We willen echte parkplaatsen creëren waar in alle rust gemijmerd en herdacht kan worden.”

Stedelijke Academie voor Schone Kunsten

Voor de creatie van de kunstwerken klopte de stad aan bij de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. “We waren uiteraard heel erg verheugd met dit project”, zegt lector Diane Gielen die haar leerlingen mee op sleeptouw nam tijdens het creatieproces. “Een jury van interne en externe experten selecteerde elf projecten uit meer dan driedubbel zoveel inzendingen. Elk concept moet troost brengen en verbinden, maar tegelijk ook passen bij de specifieke locatie. Het kunstwerk in Kuringen, de begraafplaats waar het project vandaag wordt toegelicht, is opgebouwd uit allemaal lege kaders die verwijzen naar de leegte die wordt achtergelaten als iemand er niet meer is."

Het Hasseltse stadsbestuur investeerde 100.000 euro in de aankleding van de begraafplaatsen. 

Meest gelezen