Overlegcomité hakt straks knopen door over aanpak nieuwe coronagolf: dit ligt op tafel

Het (vervroegde) Overlegcomité komt om 16.30 uur samen om knopen door te hakken over de aanpak van de huidige, nieuwe coronagolf. Zoveel is duidelijk nadat het kernkabinet van de federale regering over de kwestie is bijeengekomen. Onder meer een uitbreiding van de mondmaskerplicht en het Covid Safe Ticket of coronapas liggen op tafel.

De politiek in ons land schakelt opnieuw een versnelling hoger nu de coronacijfers blijven stijgen en we, zoals minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) enkele dagen geleden zei, in een nieuwe golf zitten, de vierde al.

Gisteravond (maandag) is het kernkabinet van de federale regering bijeengekomen om de aanpak te bespreken, maar pas vandaag (dinsdag) worden knopen doorgehakt wanneer het Overlegcomité met de regionale regeringen bijeenkomt. Normaal zou dat pas vrijdag gebeuren, maar dat is vervroegd. 

Het Overlegcomité vergadert vanaf 16.30 uur. Dat zal via videoverbinding gebeuren: onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bevindt zich in het buitenland. Aansluitend volgt hoogstwaarschijnlijk wel een persconferentie.

Deze kwesties liggen al zeker op tafel:

  • Uitbreiding van de mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in winkels, maar eventueel ook voor erediensten of in publieke ruimtes van de overheid. 
  • Uitbreiding van het Covid Safe Ticket voor veel meer evenementen. 
  • Uitbreiding van telewerken om te vermijden dat te veel mensen samen onderweg zijn op trein, tram of bus.
  • De regering is van plan om de nieuwe pandemiewet voor het eerst te activeren. Dat moet de maatregelen een stevige rechtsbasis geven. En zo kan de federale regering de federale fase verlengen en de regie in handen houden. Het parlement moet dan wel nog groen licht geven later deze week.

BEKIJK - Waarover zijn de Vlaamse en federale regering het wel én niet eens? Politiek journalist Pieterjan De Smedt legt het uit in "Laat":

Videospeler inladen...

Waar en wanneer?

"Ik denk dat we moeten vertrekken van de epidemiologische situatie", zei coronacommissaris Pedro Facon bij aanvang van het kernkabinet. "Die is niet goed en dat betekent dat we moeten bekijken welke nuttige maatregelen we moeten nemen." Facon noemt de herinvoering van de mondmaskerplicht een goed idee, maar de vraag is waar die plicht moet worden heringevoerd.

BEKIJK - Coronacommissaris Pedro Facon laat nog niet echt in zijn kaarten kijken bij het begin van het kernkabinet:

Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke had het na afloop van het kernkabinet over winkels, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen, ziekenhuizen en woonzorgcentra. Volgens hem wordt straks een lijst met plekken besproken waar dat mondmasker (weer) verplicht zal zijn.

"We gaan geen vrijheden opofferen of sectoren sluiten", aldus Vandenbroucke. "De vrijheden die we al verworven hebben, moeten we goed bewaken. Zorgen voor een veilige vrijheid."

BEKIJK - Minister Vandenbroucke legt uit dat we nu onze al verworven vrijheden moeten beschermen:

Videospeler inladen...

Een bredere invoering van het Covid Safe Ticket (CST), het tweede punt op de agenda, wordt geen makkie, want hier ligt de Vlaamse regering dwars. Ze verwijst naar de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen en voert aan dat de coronapas ook niet zaligmakend is.

"Geen enkele maatregel is op zichzelf een wondermiddel", antwoordt Vandenbroucke. Het is een en-en-verhaal, zegt hij. "Het Covid Safe Ticket is een extra laagje veiligheid, net zoals ventilatie of mondmaskers. Het is een combinatie van die dingen. Er is niet één echte silver bullet. Dat idee moeten we spijtig genoeg uit ons hoofd zetten."

BEKIJK - Volgens Frank Vandenbroucke zullen we het moeten hebben van een combinatie van verschillende maatregelen:

Videospeler inladen...

Daarnaast wordt straks dus ook nog gepraat over een uitbreiding van het telewerk, om te vermijden dat te veel mensen tegelijkertijd naar hun werk gaan of met te veel samen op tram, bus of metro zitten. "Ik denk dat we moeten beseffen dat we nu een periode in gaan waar we allemaal heel voorzichtig zullen zijn met onze contacten", aldus Vandenbroucke.

Meest gelezen