Kortrijkse Rhizo-scholen en hogeschool Howest voeren opnieuw mondmaskerplicht in

4.000 leerlingen en 900 leerkrachten van de Kortrijkse Rhizo-scholen moeten vanaf vandaag weer een mondmasker dragen. "Het gaat om een preventieve maatregel om de normale werking van de scholen te garanderen", vertelt Nancy Dedeurwaerder, algemeen directeur van de scholengroep. De maatregel geldt voorlopig tot aan de herfstvakantie. Ook de 9.000 studenten van hogeschool Howest zullen vanaf morgen opnieuw een mondmasker moeten dragen.

Alle 4.000 leerlingen en 900 leerkrachten binnen de Rhizo-scholengroep zullen vanaf vandaag opnieuw een mondmasker moeten dragen. "We merkten dat er een drastische toename was van leerlingen en leerkrachten die opnieuw in quarantaine zaten, van slechts twintig naar meer dan honderd eind vorige week", vertelt algemeen directeur van de Rhizo-scholengroep, Nancy Dedeurwaerder op Radio 2. "De normale werking van onze scholen kwam daardoor in het gedrang, de maatregel is dus nodig voor de veiligheid van onze mensen maar ook om de goede werking van de school te kunnen waarborgen voor de komende tijd."

Bij sommige leraren heerst het gevoel dat we terug naar af gaan

Nancy Dedeurwaerder, algemeen directeur Rhzio-scholengroep

De beslissing werd genomen in samenspraak met de preventieadviseur en de vakbondsvertegenwoordigers maar toch is niet iedereen tevreden. Leerlingen en leraren reageren met gemengde gevoelens op de maatregel. "De leerlingen vinden het uiteraard vervelend dat het mondmasker opnieuw op moet en bij sommige leraren heerst het gevoel dat we terug naar af gaan maar over het algemeen zijn de meeste reacties wel begripvol", aldus Dedeurwaerder.

"We hebben de maatregel genomen op basis van de cijfers", legt directeur Nancy Dedeurwaerder van de Rhizo-scholengroep uit in "Het journaal".

Videospeler inladen...

Late communicatie

Ook over de communicatie is niet iedereen te spreken. De mail die de ouders en leerlingen op de hoogte moest stellen van de herinvoering van de mondmaskerplicht werd pas gisterenavond rond tien uur verzonden. De directeur wijst er daarom op dat er vandaag geen uitbranders zullen zijn voor leerlingen die nog niet op de hoogte waren van de maatregel. "Onze directies zullen vandaag ook aan de schoolpoorten staan om ouders meer uitleg te geven en mondmaskers uit te delen aan leerlingen die er zelf geen mee hebben."

Voor wie "De zevende dag" gezien heeft afgelopen zondag, viel de beslissing misschien niet helemaal uit de lucht. Nancy Dedeurwaerder nam deel aan het debat over het lerarentekort, maar kreeg eerst de vraag voorgeschoteld of ze openstond voor een algemene herinvoering van de mondmaskerplicht binnen scholen. "Dat is iets wat we zeker tijdelijk opnieuw willen invoeren, in het kader van de veiligheid van leerlingen en leerkrachten", klonk het zelfzeker.

Nancy Dedeurwaerder toont zich ook in "De zevende dag" voorstander van de herinvoering van de mondmaskerplicht in scholen:

Videospeler inladen...

Wachten op het kernkabinet

De maatregel geldt voorlopig tot aan de herfstvakantie van volgende week, tijdens het verlof zal de scholengroep aan de hand van de coronacijfers beslissen of de maatregel ook na de vakantie zal verdergezet worden. 

Het zou zelfs kunnen dat die keuze op dat moment niet meer in de handen van de scholen zal liggen, want de mogelijkheid bestaat dat het kernkabinet vanavond nog zal beslissen om het mondmasker weer in alle scholen te verplichten, net als in winkels, bedrijven en horecazaken.

Eenduidige communicatie

Ook studenten en docenten van de hogeschool Howest moeten vanaf morgen weer een mondmasker dragen. Het gaat om 9.000 studenten en 600 personeelsleden in de campussen in Kortrijk, Brugge en Oostende. 

Algemeen directeur Lode Degeyter vond het geen gemakkelijke beslissing: "We hebben aan de ene kant ultramoderne gebouwen zoals in Kortrijk waar er goeie verluchting is en het CO2-getal nooit overstegen wordt, daar zou het zelfs zonder mondmasker kunnen. Maar we hebben ook oude historische gebouwen, waar er bijna geen verluchting is. Maar we willen een duidelijke communicatie dat het voor iedereen gelijk is, iedereen zet het mondmasker weer op vanaf morgenvroeg."

Meest gelezen