bpost

Leuven en bpost starten met ecozones

Leuven en bpost gaan samen werk maken van een duurzame manier om pakjes te verzenden en te ontvangen. Daarvoor lanceert bpost de Ecozones, een netwerk van bijna 30 pakjesautomaten in de stad. 

Tegen eind van dit jaar moet Leuven een Ecozone zijn, dat is een gebied waarin kranten, brieven en pakjes CO2-vrij worden bezorgd. Een gelijkaardig systeem bestaat al een tijdje in Mechelen. In de stad zal bpost 27 pakjesautomaten plaatsen. Die zal bpost op een duurzame manier bevoorraden. De automaten vullen het netwerk van postkantoren, bestaande automaten en postpunten aan. Op die manier moet iedere Leuvenaar op maximaal 400 meter van zijn deur een pakje kunnen posten of afhalen. 

Ook bpost doet een grote inspanning om te vergroenen. Het thuis bezorgen van alle kranten, brieven, pakjes zal vanaf het najaar gebeuren met elektrische bpost-voertuigen (elektrische bestelwagens en fietstrailers), net zoals het beleveren van de verschillende ophaalpunten verspreid in de stad. Dankzij de combinatie van groene voertuigen, postbodes te voet met een elektrisch fietstrailer en een groot aantal ophaalpunten, beperkt bpost zowel het aantal voertuigen als het aantal kilometers per voertuig in de stad.

Nog een stapje verder

In 2022 wil Leuven nog een stapje verder gaan met het digitale bezorgplatform Wij.Leveren. Door de coronacrisis bestellen steeds meer mensen online. Leuven wil graag dat al die pakjes op een duurzame manier worden bezorgd, ook wat besteld werd bij handelaars uit Leuven of de buurgemeenten. De stad wil graag dat de pakjesautomaten van bpost in dat bezorgsysteem worden ingeschakeld.  

Meest gelezen