Wolf 2 keer gefilmd in Maaseik, naast autoweg en op oprit: "Hij is wellicht nachtje te lang gaan stappen" 

Afgelopen weekend heeft een oud-schepen uit Bree vanuit de auto in Opoeteren (Maaseik) een filmpje kunnen maken van een wolf die op klaarlichte dag een stukje meeliep, en dan de weg overstak. "Het gaat om een jonge wolf die wellicht te laat naar huis is teruggekeerd", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. Later werd, wellicht hetzelfde, dier gefilmd toen het in Dorne (gehucht van Opoeteren) de oprit opliep van een koppel tachtigers.

"We zitten nu in de periode dat de jonge wolven, de groot geworden welpen, op verkenning gaan en voor het eerst de militaire domeinen verlaten waar ze veilig waren”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “En hier gaat het wellicht om een jonge wolf die te laat naar huis is teruggekeerd, een nachtje te lang is gaan stappen en misschien de weg is kwijtgeraakt.”

“De wolf gaat nu zeker op zondag geconfronteerd worden met mensen die recreatie zoeken, maar ook met wagens. Ik zou dat dus niet beschrijven als een wolf die dicht bij mensen komt, maar dicht bij een wagen. En daarin herkent zo’n wolf zeker geen mens", legt Loos uit. "Daarbij komt ook nog dat wolven geen angst hebben voor mensen want die hebben daar geen enkele ervaring mee, ook geen slechte. Die wolf wil maar één ding, die wil weg. Naar zijn veilige thuishaven en dat is het militaire domein en dat is nog een heel eind van daar.” 

We houden ons hart vast want het kan weer net zoals vorig jaar elk ogenblik gaan gebeuren dat wolven doodgereden worden.
Jan Loos, Welkom Wolf

Gisterenochtend en afgelopen woensdag zijn twee wolven bijna doodgereden op veel drukkere wegen: “We houden ons hart vast want het kan weer net zoals vorig jaar elk ogenblik gaan gebeuren dat wolven doodgereden worden bij hun eerste uitstapje als ze gevaarlijke wegen oversteken in heel Limburg.

Ook op de Weg naar As in Dorne werd de wolf opgemerkt toen het dier een oprit naar het huis van een koppel tachtigers opliep. 

(Lees verder onder het filmpje)

Videospeler inladen...

Het is dus normaal dat de wolf dichter bij de mens komt, gaat Loos verder: “We leven in een dichtbevolkt gebied, als een wolf gaat rondlopen in Vlaanderen komt die automatisch dicht in de buurt van huizen. Maar een wolf is pas een probleemwolf als die actief binnen een straal van 30 meter gaat benaderen. Maar dat was daar niet het geval, die wolf zag een wagen. 

(Lees verder onder het filmpje)

Videospeler inladen...

Of mensen die in de buurt zijn angst moeten hebben voor wolven? "Zeker niet, zegt Loos. Die wolf wil alleen maar zo snel mogelijk veilig weg zijn. Zij ervaren ons als een andere jager die ze best vermijden.”

Meest gelezen