Nicolas Maeterlinck

Nieuw reglement voor horeca verplicht aanwezigheid van minstens één Nederlandstalig personeelslid

De drie gemeenten van de politiezone Zennevallei (Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw) werken aan een vernieuwd reglement voor de horecazaken op hun grondgebied. Eén van de nieuwe regels is dat er altijd minstens één personeelslid aanwezig moet zijn dat Nederlands spreekt om in geval van nood doeltreffend te kunnen optreden.

"Stel dat er iemand onwel wordt op restaurant. Dan moet er toch iemand van het personeel kunnen vragen of er een dokter in de zaal is? Of als er brand uitbreekt, dan moet er toch iemand aanwijzingen kunnen geven voor de evacuatie?" Het zijn maar enkele voorbeelden die volgens burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) van Beersel het nut van het vernieuwde reglement moeten aantonen.

Niet meer dan normaal

"Dat zoiets gebeurt in de taal van de regio waar de zaak is gevestigd, is niet meer dan normaal", vindt Vandaele. Alle horecazaken zullen een register moeten voorleggen, waarin opgelijst staat welk Nederlandstalig personeelslid aanwezig is. "Dit is geen overbodige maatregel hoor, zeker als je weet dat er zich in onze regio ook restaurants van buitenlandse origine vestigen", vindt Vandaele. "Maar we gaan hierover geen heksenjacht organiseren; het is vooral de bedoeling om de uitbaters eerst te sensibiliseren. Wie niet wil luisteren, wordt dan wel gewezen op de verplichting in het reglement." 

Vanaf januari 2022

De gemeenteraden van Beersel en Halle buigen zich de komende weken over de aanpassing van het reglement. Veel tegenstand verwacht Vandaele in zijn gemeente niet. "De meeste uitbaters zijn Nederlandstalig. Het gaat hier ook over een reglement van openbare orde, met andere woorden: dit reglement bepaalt niet in welke taal je aan tafel of aan de toog wordt bediend. Maar in noodgevallen moet iemand in de Nederlandse taal kunnen ingrijpen of aanwijzingen geven. Meer niet", aldus Vandaele. De burgemeester verwacht dat het vernieuwde reglement, na controle door de gouverneur, in januari 2022 van kracht zal worden. 

Meest gelezen