©Peter De Schryver

OLV Ziekenhuis Aalst verwijdert goedaardige prostaataandoeningen met waterstraal: "Het werkt als een hogedrukreiniger"

Het OLV Ziekenhuis van Aalst kan goedaardige prostaatvergrotingen behandelen met een robot. Die kan met een uiterst precieze warmtevrije waterstraal het overtollige weefsel verwijderen. Het ziekenhuis is  het eerste in de Benelux dat de techniek, aquablatie, onder de knie heeft, en toepast.  

Eén op de twee mannen boven de 60 krijgt te maken met een prostaatvergroting. Dat overtollig weefsel kan drukken op de kanalen rond de prostaat, waardoor de urinestraal kan verzwakken, of waardoor de mannen in kwestie bijvoorbeeld vaker moeten plassen. 

Teveel aan weefsel wegspuiten

Het OLV Ziekenhuis van Aalst heeft de voorbije drie weken al bij zes patiënten een robotarm gebruikt die  de prostaatvergroting wegspuit. Met een uiterst precieze warmtevrije waterstraal kan die het overtollige weefsel verwijderen. 

"Voor de ingreep wordt een 3D-model gemaakt van de prostaat," licht uroloog Peter Schatteman toe. "Aan de hand daarvan kunnen we het teveel aan prostaat zeer minutieus wegspuiten." Dat gebeurt aan de hand van een nieuwe techniek waarbij een krachtige waterstraal het overtollige weefsel wegspuit, vergelijkbaar met een hogedrukreiniger. 

Gedaan met plasdrang en droge orgasmes

De symptomen van een vergrote prostaat kunnen behandeld worden met medicatie, maar die werkt niet altijd. Soms wordt dan gekozen om een deel van de prostaat weg te snijden met een laserstraal. Maar die techniek heeft nevenwerkingen, zoals plasdrang en droog orgasme. 

De resultaten zijn ook op lange termijn goed, en dat is niet altijd het geval bij minimaal invasieve ingrepen

Dr. Peter Schatteman, uroloog

Een tweede voordeel van de waterstraaltechniek is dat de ingreep op tien minuten gebeurd is, bij een normale behandeling kan het tot uren duren voor het overtollige weefsel is weggesneden. Bovendien biedt de techniek ook op lange termijn goede resultaten, wat niet altijd het geval is bij minimaal invasieve technieken. 

Werkt niet bij prostaatkanker

Voor prostaatkanker helpt de behandeling niet, omdat het gezwel in dat geval in het orgaan zelf verweven zit en niet op het kanaal drukt. "In het geval van prostaatkanker, wordt de prostaat volledig verwijderd, of bestraald," benadrukt dr. Schatteman. 

 

Meest gelezen