Opnieuw arrestaties in Antwerpse drugsmilieu na grote telefoonkraak "Operatie Sky": 10 verdachten opgepakt

De Federale Gerechtelijke politie Antwerpen heeft vanmorgen 10 mensen gearresteerd in een cocaïne-dossier. Zes verdachten werken of hebben gewerkt voor een havenbedrijf. Opnieuw leverden ontsleutelde berichten van Sky ECC extra informatie op. Alles samen gebruikt het parket van Antwerpen informatie van Sky ECC nu al in 194 drugsdossiers.

Op 13 plaatsen in Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Schoten, Wommelgem en in de gevangenissen van Antwerpen en Wortel vielen politie en parket vanmorgen binnen. In totaal zijn 10 mensen opgepakt. De politie nam ook enkele voertuigen en luxegoederen in beslag.

Zes mensen die gearresteerd zijn, werken of hebben gewerkt voor een havenbedrijf. Het gaat om een vrouw van 28 uit Deurne die illegale opzoekingen deed in databanken voor de criminele organisatie. De vijf anderen zijn mannen tussen de 24 en 44 jaar uit Antwerpen, Schoten en Wommelgem.

Criminele activiteiten van twee verwante families

Het onderzoek werd begin vorig jaar opgestart in het kader van mogelijke granaataanslagen in de buurt van Antwerpen. De speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen verzamelden informatie over twee families.

"Het onderzoek kon de criminele activiteiten van de twee verwante families - die mogelijk werden aangestuurd vanuit Dubai - in beeld brengen", vertelt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. "Tijdens eerder ander gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken", zo gaat Aerts verder (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

1,3 ton cocaïne, 51,6 miljoen euro

Die data zorgden zowel voor bevestiging als voor extra informatie. Zo konden medeverdachten geïdentificeerd worden en konden nieuwe criminele feiten gelinkt worden aan deze criminele organisatie. "Die zou betrokken zijn bij de invoer van minstens 1,3 ton cocaïne, goed voor een geschatte straatwaarde van 51,6 miljoen euro", aldus Aerts. 

Pincodefraude

Om al die cocaïne binnen te smokkelen gebruikten ze een aantal technieken, waaronder pincodefraude. "Om bepaalde containers van de kaai te gaan halen, krijgen transportbedrijven een pincode toegekend om zo toegang te hebben tot de container. Als die codes dan frauduleus worden doorgegeven aan anderen, spreken we over pincodefraude", zo legt Kristof Aerts van het Antwerpse parket uit. 

Er wordt dus ook misbruik gemaakt van mensen die legale jobs doen in de haven. Zes van de tien verdachten die gearresteerd zijn werken of werkten voor havenbedrijven. Verder zou de organisatie zich ook hebben beziggehouden met de verkoop van cocaïne. 

194 dossiers gelinkt aan Sky ECC

Op dit moment lopen er in het arrondissement Antwerpen 194 dossiers die gelinkt zijn aan het Sky ECC-verhaal. Dat zijn dossiers die nu gevoed worden met extra informatie die beschikbaar is of nieuwe dossiers die zijn opgestart op basis van info die op dit moment beschikbaar is.  "Zeventig procent van het totale aantal Sky ECC-dossiers zit in Antwerpen", besluit Aerts. 

Precies een week geleden konden politie en parket nog 27 mensen oppakken in een groot onderzoek naar drugscriminaliteit. Ook dat netwerk werd mede dankzij de uitgelezen berichten van Sky ECC-telefoons in kaart gebracht. De politie nam toen onder meer ook 80.000 euro, vijf kalasjnikovs en meer dan 1,5 ton aan drugs in beslag.

Meest gelezen