Oudenaarde denkt aan referendum over fusie met buurgemeenten: "Hoe meer mensen stemmen, hoe beter politiek zal luisteren"

In Oudenaarde willen zes politieke partijen een volksraadpleging organiseren over een fusie met buurgemeenten Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem. Op de gemeenteraad wordt het voorstel gestemd. Het voorstel van oppositie kan op bijval rekenen van meerderheidspartijen Open VLD en CD&V. 

Deze avond beslist de gemeenteraad van Oudenaarde of er een referendum komt over een fusie met buurgemeenten Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem. De kans dat het voorstel het haalt, is groot want niet enkel de vier oppositiepartijen zijn vragende partij. Ook meerderheidspartijen Open VLD en CD&V zien een referendum zitten. 

Niet bindend, wel belangrijk signaal

"Er is een studie besteld die de voor- en de nadelen van een superfusie in kaart zal brengen", vertelt Sven De Spiegeleer van Open VLD Oudenaarde. "Als die er is, zien we het zitten om de resultaten voor te leggen in een referendum. De uitkomst is op zich niet bindend, maar hoe meer mensen dan een stem uitbrengen, hoe duidelijker het signaal voor de politiek." 

Onduidelijkheid over timing

Als het voorstel vanavond goedgekeurd wordt, is het wel nog niet duidelijk wanneer het referendum precies zal plaatsvinden. "We willen de studie afwachten en rekenen dus op een termijn van een aantal maanden", zegt De Spiegeleer. Ook CD&V wil het referendum niet halsoverkop organiseren. Of ook de oppositie evenveel geduld heeft, is niet duidelijk. 

Eerder al referendum in Zingem

Het is niet de eerste keer dat een gemeente een volksbevraging wil organiseren om te polsen naar de mening van de burger over fusieplannen. Vier jaar geleden konden de inwoners van Zingem zich in een referendum uitspreken over een fusie met buurgemeente Kruishoutem. De bevraging bleek geen groot succes, er daagden te weinig mensen op en de stemmen werden nooit geteld. De fusie zelf is intussen wel een feit, beide gemeenten besturen sinds twee jaar onder één vlag, die van Kruisem. 

Meest gelezen