Radio 2

Plattelandscentrum Paddenbroek geopend onder glazen stolp

In Gooik is Plattelandscentrum Paddenbroek feestelijk geopend. De voorbije jaren werd de oude hoeve Paddenbroek omgebouwd tot een educatief centrum mét wandel- en fietscafé. Vanaf nu kunnen zowel scholen als toeristen dus kennis maken met de natuur, landbouw en streekproducten van het Pajottenland.  

Afgelopen weekend werd Plattelandscentrum Paddenbroek officieel geopend. De ombouw van de oude hoeve naar het toeristische en educatieve centrum heeft zo'n twee jaar geduurd, en kostte 2 miljoen euro. De hoeve langs de Paddenbroekstraat werd ontmanteld, heropgebouwd en voorzien van een glazen stolp. De serre geeft bezoekers op die manier een  360° zicht op de omgeving, terwijl ze toch binnen zitten. Enkele ruimtes binnen de oude ruwbouw werden herwerkt om dienst te doen als kantoor, café en workshopruimte. Het centrum beschikt ook over een grote polyvalente ruimte, een ruime vergaderzaal en kantoorruimte.

Toscane van het Noorden

Christa Dermez (CD&V), schepen van Toerisme en voorzitter van vzw Plattelandscentrum Paddenbroek, vindt het centrum de ideale omgeving om toerisme te combineren met educatie. “Jaarlijks zullen tussen 2.500 en 3.000 kleuters en leerlingen lager onderwijs op educatieve uitstap komen naar Paddenbroek. Door onze kinderen van jongs af aan in contact te brengen met de natuur en het landschap van het Pajottenland, zorgen we er samen voor dat ze voldoende voeling krijgen met ecologie, klimaat en de regio.  Alle natuurelementen van het Pajottenland zijn hier aanwezig: hoogstamboomgaard, houtkanten, een poel, bijenhuisje en akkernatuur.”

Ook Gunther Coppens, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme is erg blij met de opening. “Paddenbroek vormt een van de centrale toegangspoorten tot het toerisme in het Pajottenland. Het is bij uitstek een prachtige plek om al fietsend of wandelend het Toscane van het Noorden te ontdekken. 

Toerisme Vlaams-Brabant

Meest gelezen