VRT NWS

Zeebrugse pastoor Fernand Marechal en vrijwilligers krijgen titel “Ambassadeur voor de vrede”

Fernand Marechal, de pastoor van Zeebrugge, en zijn vrijwilligers krijgen de titel "Ambassadeur voor de Vrede" van Pax Christi Vlaanderen. Al meer dan 5 jaar geven Marechal en zijn groep vrijwilligers transmigranten eten, drinken en tijdens de winter ook nachtopvang.

Met de jaarlijkse titel van de Ambassadeurs voor de vrede zoekt vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen personen en organisaties in Vlaanderen en Brussel die ijveren voor vrede, verbondenheid en respect voor de mensenrechten. “De inzet van Fernand Marechal en zijn vrijwilligersgroep beklemtoont het recht op leven en op een menswaardige behandeling, los van welk wettelijk statuut dan ook”, verantwoordt de organisatie haar keuze.

We kunnen het aan, dus blijven we rustig verderdoen.
Fernand Marechal

Samen met een groep vrijwilligers vangt de priester sinds 2015 transmigranten op die willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Omdat ze op doorreis gaan, vragen ze hier geen asiel aan en dus hebben ze geen ‘recht’ op officiële hulp. Daarom zorgen Marechal en zijn vrijwilligers elke dag voor eten en drinken en tijdens de voorbije winters ook voor nachtopvang. “Deze prijs is zeker een hart onder de riem om gewoon verder te doen en kwetsbare mensen van overal, ook van Zeebrugge, te ondersteunen”, reageert Marechal. “De ene dag kunnen dat 20 mensen zijn en de dag nadien 5. We kunnen het aan, dus wij doen rustig verder.”

Op 7 december wordt hij gehuldigd in Gent. 

Meest gelezen