Kei en Mako Komuro.

Royals - Zal Andrew jubileum van de Queen overschaduwen? En Japanse keizerlijke hof plots: "Gun Mako nu rust"

De medische lijdensweg van prinses Charlène van Monaco lijkt bijna achter de rug. Een rechter in New York wil dat de Britse prins Andrew tegen juli verhoord is. Heeft het keizerlijke hof in Japan lessen geleerd uit het afscheid van Mako? Na 1,5 jaar uitstel trekken koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek. En een portie glamour uit Athene waar Philippos trouwde. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Keert prinses Charlène weldra terug?

Sinds midden mei zit prinses Charlène (43) van Monaco in Zuid-Afrika. De vrouw van prins Albert mag niet reizen door medische complicaties na een infectie volgend op enkele ingrepen ter voorbereiding op tandimplantaten. Charlène zou oorspronkelijk tien dagen verblijven in haar geboorteland, we zijn intussen vijf maanden verder. Maar de medische lijdensweg lijkt bijna ten einde. In een interview aan het Franse magazine Point de Vue voorspelt Albert (63) dat Charlène voor de Monegaskische nationale feestdag terug thuis zal zijn, dat is dus vóór 19 november. 

FOTO'S - in augustus bezocht prins Albert samen met hun kinderen de zieke Charlène nog:

De laatste operatie bij de prinses vond op 8 oktober plaats en hield een ingreep aan haar neustussenschot in. "Dat verliep prima", stelt Albert. Vorige maand gaf het staatshoofd van Monaco nog een interview aan het Amerikaanse People Magazine waarin hij de geruchten alsof Charlène zou gevlucht zijn, "vreselijk" vond. 

Sinds hun huwelijk in 2011 wordt intens gespeculeerd over hoe ongelukkig Charlène wel is in "haar gouden kooi" en de ontrouw van Albert. "Ze is niet vertrokken omdat ze kwaad was. Ze ging naar Zuid-Afrika om haar liefdadigheidswerk terug op te pikken en tijd te spenderen met haar broer en vrienden", maakt de prins duidelijk. Hoewel hij beseft dat hij rijkelijk laat is om de geruchten de kop in te drukken.

Ze is niet vertrokken omdat ze kwaad was op mij of iemand anders

prins Albert wil komaf maken met de hardnekkige geruchten

"Ik concentreerde me op de opvang van onze kinderen (de tweeling Jacques en Gabriella van 6 jaar, red.). Als je voortdurend op alles moet reageren dan verspil je ook maar je tijd. Maar tuurlijk raakt het ons. De verkeerde interpretatie van gebeurtenissen is altijd schadelijk."

Intussen blijft Charlène tegenslag kennen. Afgelopen week verloor ze een van haar chihuahua's. "Mijn kleine engel is overreden. Ik ga je geweldig missen", laat ze via Instagram weten. Het prinselijke gezin heeft twee honden, Wena en Thula. Het is niet duidelijk wie betrokken raakte bij het ongeluk.

Legt Andrew tegen juli verklaringen af?

In het eindeloze juridische getouwtrek rond de Britse prins Andrew en Virginia Giuffre, die hem beschuldigt van seksueel misbruik toen ze 17 was, heeft een Amerikaanse rechter deze week geoordeeld dat Andrew tegen midden juli onder ede moet ondervraagd worden. 

Een tegenzet van de advocaten van Andrew liet echter niet lang op zich wachten: ze vragen de misbruikzaak in de VS te seponeren. De prins niet vervolgen, omdat Giuffre in 2009 al een (geld)schikking trof met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse miljardair die ervan verdacht werd een seksnetwerk te hebben opgezet. Giuffre stemde er toen mee in af te zien van verdere claims tegen Epstein én - belangrijk detail - zijn entourage. Andrew en Epstein waren bevriend.

Virginia Giuffre wil de volgende betaling
advocaten prins Andrew

"Ze mag dan wel een slachtoffer zijn geweest van Epstein, prins Andrew heeft haar nooit misbruikt of aangerand", herhalen Andrews advocaten. "De zaak is ongegrond en ze wil opnieuw een betaling." De Londense politie liet eerder deze maand de rechtszaak tegen Andrew al vallen.

Waarom de Londense politie geen verdere stappen onderneemt, is niet helemaal duidelijk. Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Als de verhoring van Andrew zou doorgaan, kan het schandaal wel eens het platina jubileum van koningin Elizabeth II overschaduwen. De moeder van Andrew is volgend jaar 70 jaar koningin en die mijlpaal wordt in juni gevierd, onder meer met een concert op Buckingham Palace en een Trooping the Colour waarbij de Britse luchtmacht traditioneel over het paleis vliegt, terwijl de koninklijke familie vanop een balkon toekijkt.

Trooping the Colour in 2019: rechts prins Andrew naast zijn moeder, de koningin.

De Britse pers gaat ervan uit dat Andrew "onzichtbaar" zal blijven tijdens die festiviteiten. De prins legde in november 2019 zijn publieke functies neer na een desastreus interview over de zaak. In april dook Andrew nog eens op voor de lens van de fotografen bij de uitvaart van zijn vader, prins Philip. Sindsdien houdt hij zich op de achtergrond.

De rest van de koninklijke familie houdt de lippen stijf op elkaar als het gaat over de beschuldigingen. Enkel zijn ex-vrouw Sarah Ferguson verdedigde Andrew al meermaals op sociale media. Ze noemt hem een gentleman, een man van principes. "Het is ongelofelijk wat hij al gedaan heeft voor zijn land, het is allemaal nonsens", schreef ze.

Begin deze maand beweerde de krant The Telegraph nog dat de Queen de gerechtskosten van haar zoon op zich neemt via haar privé-inkomsten uit de Duchy of Lancaster, een hertogdom goed voor 18.000 hectare aan land - inclusief commercieel vastgoed - dat vorig jaar 23 miljoen pond opbracht. 

Het steentje dat Mako verlegt

Ze trouwde met bijzonder weinig trom deze week: de Japanse prinses Mako. Nu ze geen prinses meer is, maar gewoon mevrouw Komuro vraagt het keizerlijke hof (plots) om haar voortaan de nodige privacy te gunnen. 

Mako en haar man Kei Komuro trotseerden de voorbije jaren paparazzi en negatieve berichtgeving door een uitgelekte ruzie over een financiële schenking/lening binnen de familie van Kei. Kei kreeg meteen de stempel van "ongeschikt" om toe te treden tot de onberispelijke keizerlijke familie. Het leidde na ruim drie jaar gehakketak en stevig wat doorzettingsvermogen van Mako tot een jawoord, weliswaar beknopt achter gesloten deuren zonder eeuwenoude rituelen en een groots banket. 

Het zou moeilijk zijn om op elk bericht te reageren, ook al bevat het onwaarheden

Het keizerlijke hof over de berichtgeving in de media

De twee zijn dan wel getrouwd, toch is de media-interesse nog niet helemaal geluwd. Het koppel verblijft, tot hun verhuizing naar de VS, in Tokio waar Mako wacht op haar paspoort.

Mako koos voor de liefde. "Voor een man van onschatbare waarde", klonk het niet mis te verstaan op een persconferentie.

De Japanse openbare omroep NHK meent al te weten dat de voormalige prinses "een appartement met één slaapkamer" zal huren in New York. Na haar huwelijk haalde Mako tijdens een persconferentie nog uit naar de pers die "leugens verspreidt". Door de onaflatende mediadruk kreeg Mako een stress-stoornis. Op de vraag van een journalist hoe ze het stelt, antwoordde Mako dan ook kort en eerlijk: "Niet goed".

Het keizerlijke hof reageerde nooit op de aanvallen in de pers, ter verdediging van Mako en Kei. Sinds de sneer van Mako lijkt er een piepklein steentje verlegd. "Het zou moeilijk zijn om op elk bericht te reageren, ook al bevat het onwaarheden", reageert een vertegenwoordiger van het hof. "Maar we willen bekijken hoe we het best informatie kunnen verspreiden."

Filip en Mathilde uitgenodigd in Italië

Uitstel is geen afstel. Koning Filip en koningin Mathilde brengen van 1 tot 3 december een staatsbezoek aan Italië. Dat bezoek stond oorspronkelijk gepland in maart van vorig jaar, maar corona gooide roet in het eten. Italië is vertrouwd terrein voor Filip en Mathilde. Het is het geboorteland van Filips moeder, koningin Paola, en een van de landen waar ze graag hun vakanties doorbrengen met fietstochten en bergwandelingen. Beiden spreken ook een aardig mondje Italiaans.

Het laatste staatsbezoek van ons koninklijke paar dateert van exact twee jaar geleden toen ze het vliegtuig aan de kant lieten staan en met de trein naar het Groothertogdom Luxemburg pendelden.  

Bekijk hier de Journaalbeelden nog eens van de ecologische trip naar Luxemburg:

Videospeler inladen...

Deze week vertoefde Filip in Denemarken om er iets op te steken van het flexibele arbeidsmarktbeleid met levenslang bijleren. Ook andere royals zijn opnieuw aan het reizen geslagen: de Jordaanse koning Abdullah maakt momenteel een achtdaagse werkreis door Europa met als tussenstops Oostenrijk, Polen, Duitsland en Groot-Brittannië.

De Britse kroonprins Charles en echtgenote Camilla ondernemen volgende maand een trip naar Jordanië en Egypte, de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen in november het Nederlandse paviljoen op de Wereldexpo in Dubai.

BEKIJK Philippos van Griekenland getrouwd

In de kathedraal van Athene zijn Philippos van Griekenland en de Zwitserse zakenvrouw Nina Flohr getrouwd. Philippos is, naast het petekind van wijlen prinses Diana, de jongste zoon van de ex-koning Constantijn II van Griekenland (de broer van de Spaanse oud-koningin Sofía) en de Deense prinses Anne-Marie (zus van de Deense koningin Margrethe).

Het was de derde keer dat Philippos en Nina eeuwig trouw beloofden. In december was er een burgerlijke plechtigheid in Sankt Moritz (Zwitserland), afgelopen lente een viering op het Engelse platteland in Cambridgeshire en nu volgden de kerkelijke geloftes. 

Glamour aan de kathedraal van Athene, bekijk hier het huwelijk met tal van bekenden zoals oud-koningin Sofía van Spanje en de Britse prinsessen Beatrice en Eugenie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen