Radio 2

Scholieren Onze Jeugd planten bijenvriendelijke bloemen in Roeselaarse Groenpark

Enkele tientallen scholieren van Buso Onze Jeugd in Roeselare planten vandaag 1.000 biologische bloembollen rond het kunstwerk aan de oevers van de Collievijverbeek in het Groenpark. “Als school zijn we blij om mee te werken aan dit project van onze buren. Het bewijs dat we als school geen eiland zijn in de stad en dat onze scholieren een belangrijke rol kunnen spelen”, zegt Diederik Verstraete van Buso Onze Jeugd. 

De school Buso Onze Jeugd, ook bekend als ’t Schooltje of Mariëndale, ligt net naast de wijk Groenpark in Roeselare. “We zitten hier al 50 jaar, maar wat een school buitengewoon onderwijs voor leerlingen met een normale intelligentie precies inhoudt, beseffen veel van onze buren niet echt. Sommige van onze scholieren hebben een gedrags- of emotionele problematiek, anderen kampen met een autismestoornis. Redenen waarom ze vaak moeilijk kunnen volgen in een regulier onderwijssysteem. Met een project als deze bloembollenplantactie kunnen we tonen dat ze ook hun kwaliteiten hebben”, zegt Diederik Verstraete, de Gelijke Onderwijs Kansen (GOK)-coördinator van de school.

Kleurrijke namen voor kleurrijke bloemen

Rune, een scholier in het derde jaar van de school, komt in het voorjaar zeker terug naar de plek aan de oevers van de Collievijverbeek. “Dan zullen de bloembollen die we nu planten ontluiken in een kleurrijk bloemenveldje rond het kunstwerk”, weet hij. “Het wordt een mengeling van kievitsbloemen, indianenbloemen en zomerbloemen. Meer dan 1000 stuks steken we nu in de grond. De bijtjes zullen dankbaar zijn, want het is speciaal voor hen bedoeld.”

Vijf aandachtspunten

“We zijn heel blij om met ons project Collievlinderpad mee te werken aan meer ontwikkelingskansen van jongeren”, zegt Thierry Bouckenooghe, trekker van het project. “Vijf aandachtspunten staan centraal: ontmoeting, groen & biodiversiteit, educatieve invalshoek, wederzijdse betrokkenheid en kunst & cultuur. De symboliek van wat we hier doen, is ook sterk. Geef jongeren voldoende omkadering en genoeg kansen, en je zal zien dat er iets mooi uitbloeit. In dit geval een lust voor het oog en een steun voor de bijenpopulatie die het tegenwoordig moeilijk genoeg heeft.”

Meest gelezen