Radio 2

Signalisatieborden nodigen uit om meer te stappen 

In Zedelgem lanceren de vier gemeentes van de eerstelijnszone de campagne “10.000 stappen: elke stap telt”. Opvallende signalisatieborden moeten de mensen aanzetten te voet te gaan en de auto wat meer aan de kant te laten staan. In onze provincie stappen 44 lokale besturen mee in het project van de Vlaamse overheid. 

Je kan er moeilijk omheen kijken: de felgroene signalisatieborden die je de weg wijzen naar de meest gefrequenteerde plaatsen in de gemeente. Van het gemeentehuis naar het station of van de sporthal naar het speelplein. Het is een initiatief van de Vlaamse Overheid om de mensen meer aan het stappen te krijgen. “Het is de eerste fase van het nieuwe project 10.000 stappen 2.0”, legt preventiewerker van de gemeentes Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem, Jana Syoen uit.  “Op de pijlen staan het aantal benodigde stappen en  tijd om er te geraken.”

Een drijfveer dus om even na te denken over het gebruik van de auto en die dus wat meer te laten staan. “Mensen hebben de gewoonte om te rijden tot op de plaats van bestemming en dan kunnen ze er misschien niet parkeren. Nu denken ze, er is hier gratis parking en het is maar enkele minuten stappen.” De pijlen wijzen naar onder meer het gemeentehuis, het lokaal dienstencentrum, de bibliotheek, bakkers of slagers, kortom de plaatsen waar mensen veel komen. De signalisatieborden zijn uniform en staan centraal of in  de buurt van parkings.

Stapvriendelijke buurt

“Bewegen is gezond en goed voor lichaam en geest”, vult burgemeester Annick Vermeulen (CD&V) van Zedelgem aan. “Door de signalisatie worden onze inwoners ondergedompeld in een stapvriendelijke buurt.” Door de afstand uit te drukken in een aantal stappen, klinkt het getal 10.000 al meer behapbaar. Het uiteindelijke doel zijn gezondere inwoners. “Al kan het voor 65-plussers ook 8.000 worden of zelfs nog minder. Elke stap is een stap in de goede richting”, eindigt Vermeulen.

44 West-Vlaamse gemeentes nemen deel aan deze eerste fase. Volgend jaar volgen er wandelroutes en wandellussen en daarna laat men verenigingen wedstrijden organiseren. Het laatste jaar komt het STOP-principe (stappen-trappen-openbaar vervoer-privaat vervoer) aan bod. 

Radio 2

Meest gelezen