Joshua Kimmich.

Ophef in Duitsland: stervoetballer Joshua Kimmich (Bayern München) weigert vaccin, experts dienen hem van antwoord

In Duitsland is een hevige discussie aan de gang over covidvaccinaties. Dat komt omdat topvoetballer Joshua Kimmich van de ploeg Bayern München heeft verklaard voorlopig geen vaccin te willen. Hij vindt dat de effecten op lange termijn te weinig onderzocht zijn. Experten reageren dat de bedenkingen van Kimmich geen enkele wetenschappelijke basis hebben. 

Joshua Kimmich, de 26-jarige middenvelder van de landskampioen Bayern München en de Deutsche Mannschaft (de nationale ploeg), is een echte vedette in Duitsland. Dat uitgerekend hij te kennen geeft zich voorlopig niet te willen laten vaccineren, doet heel wat stof opwaaien bij onze oosterburen. In een interview dit weekend stelde Kimmich zich vragen bij de langetermijneffecten van coronavaccins. 

"Ik maak me persoonlijk bedenkingen bij het feit dat er geen langetermijnstudies zijn over de vaccins", liet Kimmich optekenen. Toch wil hij geen antivaxer of corona-ontkenner genoemd worden. "Ik hou me aan de hygiënevoorschriften en in onze ploeg worden alle ongevaccineerde spelers elke twee à drie dagen getest," zegt hij. "Het is ook goed mogelijk dat ik me binnenkort toch laat vaccineren."

Ik ben geen corona-ontkenner of antivaxer
Joshua Kimmich

Kimmich vindt het jammer dat in het vaccinatiedebat vaak twee kampen tegenover elkaar worden gezet: "Het is gevaccineerd tegenover niet-gevaccineerd, en wanneer je niet gevaccineerd bent, ben je meteen corona-ontkenner of antivaxer. Ik geloof dat er ook nog andere mensen zijn, die simpelweg wat bedenkingen hebben, wat de reden daarvoor ook is. Dat moet men respecteren, vind ik, vooral zo lang je je aan de maatregelen houdt." 

Experten reageren afwijzend

Duitse corona-experten reageren verontrust op de uitspraken van Kimmich. Karl Lauterbach, arts en gezondheidsexpert van de grootste Duitse partij SPD, reageerde in een sportuitzending op de Duitse televisie dat hij het er moeilijk mee heeft dat iemand als Kimmich twijfelt aan de vaccins. 

"Het zou goed zijn als hij zich laat vaccineren, want dat zou een symbool zijn voor jonge mensen," zegt Lauterbach. Hij bood Kimmich op Twitter aan zijn bedenkingen bij de vaccins in een gesprek met wetenschappelijk bewijs te weerleggen. 

Carsten Watzl, een Duitse immunoloog en directeur van de Deutsche Gesellschaft für Immunologie (een wetenschappelijke vakorganisatie voor immunologisch onderzoek) vindt de bedenkingen van Kimmich "een misverstand, dat veel mensen hardnekkig volhouden". Hij wijst erop dat eventuele bijwerkingen van een vaccin altijd optreden binnen de eerste weken na het toedienen ervan. 

"Wat veel mensen begrijpen onder langetermijngevolgen, namelijk dat je vandaag wordt ingeënt en pas over een jaar een bijwerking krijgt, dat bestaat gewoon niet. Dat is nog nooit voorgekomen en dat zal ook bij de coronavaccins niet voorkomen," zegt Watzl stellig. 

Ook Thomas Mertens, voorzitter van de Ständige Impfkommission, een onafhankelijke wetenschappelijke commissie die adviezen geeft in verband met vaccinaties, reageert. "Kimmich is een autoriteit op het vlak van voetbal," klink het bij Mertens, "maar geen vakman wat betreft vaccins en de stoffen die daarin verwerkt zijn. Toch heeft hij met zijn uitspraken een relevante maatschappelijke discussie aan het licht gebracht." 

Mertens merkt op dat er bij elke vrijgave van een nieuw vaccin, dus ook bij de vaccins tegen het coronavirus, meerdere studies worden gedaan over de effecten op lange termijn. 

Ploegmaats Thomas Müller en Joshua Kimmich.

Sportieve omgeving reageert voorzichtig

De ploegmaats van Kimmich reageren voorzichtig op zijn standpunt. Thomas Müller, aanvaller bij Bayern München en persoonlijke vriend van Kimmich, noemt het een moeilijke ethische discussie. "Als vriend vind ik het een acceptabele beslissing die je moet kunnen respecteren, maar als teamlid en met de hele coronapandemie in het achterhoofd, zou hij zich toch beter laten vaccineren," zegt Müller voorzichtig. 

Dino Toppmöller, de assistent-trainer bij Bayern München, betreurt de beslissing van Kimmich. "Ik heb me laten vaccineren en ben ervan overtuigd dat het beter is om dat te doen," zegt hij. Alle spelers van Bayern München hebben de kans om bij de ploegdokter uitleg te vragen over eventuele risico's, zegt Toppmöller. "Maar uiteindelijk neemt Joshua zelf de beslissing, en die moeten we dan maar accepteren."

#WeKickCorona

Het is opvallend dat uitgerekend Joshua Kimmich zich weigerachtig opstelt tegenover vaccinatie. Vorig jaar richtte hij nog samen met zijn ploeggenoot en vriend Leon Goretzka het liefdadigheidsinitiatief "We Kick Corona" op. 

De organisatie van Kimmich en Goretzka zamelt geld in voor mensen die zich geen vaccins kunnen veroorloven. Onlangs doneerde "We Kick Corona" nog 500.000 euro aan Unicef, om 132.000 vaccins aan te kopen voor kinderen in arme landen. In september heeft de organisatie nog in een tweet laten weten dat de enige manier om COVID-19 onder controle te krijgen, is "door overal ter wereld voldoende vaccins te kunnen verdelen."

Meest gelezen