phalder

Stroper die drachtige reeën vangt krijgt celstraf van 6 maanden en 40.000 euro boete

Een 79-jarige stroper uit Merksplas is veroordeeld tot 6 maanden cel en een geldboete van 40.000 euro, waarvan een deel met uitstel. De man had geen jachtvergunning, en gebruikte illegale wapens en stroppen om jarenlang dieren te schieten en vangen. Vogelbescherming Vlaanderen is blij met de strenge straf.

De strafrechter in Antwerpen heeft een man uit Merksplas zware straffen opgelegd voor stroperij. De man maakte jarenlang zonder vergunning jacht op wild om het vlees door te verkopen. Hij krijgt een celstraf van 6 maanden en een boete van 40.000 euro waarvan 14.000 euro met uitstel. Een andere jager die ook terecht stond werd vrijgesproken. 

"We zijn zeer blij met de strenge straf voor de eerste beklaagde", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen op Radio 2 Antwerpen. "Deze uitspraak is bijzonder. Er gebeuren helaas nog te veel illegale jachtpraktijken waar we het bestaan niet van weten." De natuurvereniging had zich in deze zaak burgerlijke partij gesteld en krijgt ook een schadevergoeding.

Dode drachtige reeën in stroppen

Volgens Jan Rodts gingen de stropers erg ver. "De twee hadden geen jachtverlof, droegen illegale wapens met daarop geluidsdempers en kunstmatige verlichting. Zo konden ze ook in het donker dieren schieten. De twee gebruikten bovendien stalen stroppen om groot wild te vangen. Zo zijn er in hun stroppen drachtige reeën dood teruggevonden." Bij huiszoekingen bij de veroordeelde zeventiger werden ook grote partijen wildvlees in de diepvriezer aangetroffen.

Meest gelezen