Door erfeniskwestie staat unieke villa in Rome mét plafondschildering van Caravaggio te koop (voor 471 miljoen euro)

In Rome staat een vijf eeuwen oud pand te koop met unieke kunstwerken, onder meer het enige bekende plafondschilderij van de Italiaanse meester Caravaggio. Vraagprijs: bijna een half miljard euro.

Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, beter bekend als Villa Aurora in Rome staat te koop. Het pand heeft een lange voorgeschiedenis en vooral een bijzondere zolderingdecoratie in een van de kamers. In 1597 bestelde kardinaal Francesco Maria Del Monte een werk bij kunstenaar Caravaggio om het plafond van zijn alchemielaboratorium te versieren. 

Het werk is uitgevoerd in olieverf op gips en is in een extreem perspectief geschilderd. Caravaggio gebruikte drie keer zijn eigen gezicht voor de figuren, die verwijzen naar het alchemiethema. Hij schilderde Jupiter met een adelaar, als symbool van lucht en zwavel; Neptunus met een zeepaard als symbool van water en kwik en Pluto met de driekoppige hond Cerberus staat voor aarde en zout. Jupiter strekt zijn armen naar een hemelse bolle vorm, waarin de zon rond de aarde draait. Galileo zou pas enkele jaren later met zijn waarnemingen bewijzen dat het omgekeerd is: de aarde draait rond de zon.

In de Villa Aurora zijn er nog fresco’s uit 1621 van barokkunstenaar Guercino, die werkte in opdracht van paus Gregorius XV, een telg uit de Ludovisifamilie, naast vele andere kunstschatten, met in de tuin onder meer een beeld van Pan door Michelangelo. De Ludovisi’s hebben de Villa Aurora de algelopen vijf eeuwen in bezit gehad als "jachtpaviljoen".

Maar wegens een erfenisbetwisting in de familie staat het pand nu te koop, schilderijen en allerlei antieke stukken inbegrepen. Op 18 januari is er een veiling, met als instelprijs 471 miljoen euro. Wie het koopt zal zeker 11 miljoen opzij moeten leggen voor de restauratie.

Plafondschildering van Guercino (1621)

De vraag is of de Italiaanse overheid de Villa Aurora zal aankopen. Na het laatste bod heeft de staat het recht om te kopen tegen dezelfde prijs. Tot nu toe was het huis met de uitzonderlijke plafondschilderingen maar een keer per maand met een gids te bezoeken, tegen een forse vergoeding. Villa Aurora ligt verstopt achter hoge muren in het centrum van Rome, tussen de Trevifontein en de Villa Borghese.

Caravaggio - De roeping van de heilige Matteüs (1599-1600)

Wie was Caravaggio?

Michelangelo Merisi (1571-1610), bijgenaamd Caravaggio, is bekend voor zijn zeer fysieke en emotioneel geladen schilderijen, waarin hij contrastrijk met licht en donker speelt. Bekende werken met bijbelse inspiratie zijn onder meer de bekering van Paulus, Johannes de Doper, de roeping van Matteüs, de ongelovige Thomas of de onthoofding van Holofernes door Judith.

Caravaggio leidde een woelig bestaan en werd vaak gearresteerd wegens geweldpleging. In 1606 castreerde en doodde hij een rivaal in een duel. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf en vluchtte weg uit Rome, naar Napels, Malta en Sicilië. In 1610 stierf hij in onduidelijke omstandigheden.

Caravaggio - De bekering (van Paulus) op de weg naar Damascus (1601)
Caravaggio - Judith onthoofdt Holofernes (1598-1599)

Meest gelezen