Vitamine D-tekort kan vastgesteld worden bij gecremeerde tanden: "Geeft idee over hoe leven vroeger was"

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben ontdekt dat zelfs nadat iemand gecremeerd is je nog aan de tanden kunt zien of die last had van een tekort aan vitamine D. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. "We krijgen hiermee een idee over hoe het leven vroeger was", klinkt het.

Dr. Barbara Veselka en Prof. Christophe Snoeck van de VUB hebben voor het eerst vitamine D-tekort kunnen aantonen in gecremeerde menselijke resten. Zestien paar kiezen van de begraafplaats van Koekelberg in Brussel en een paar hoektanden van een begraafplaats in Zwolle in Nederland werden gebruikt in het experiment.

Van elk paar werd een tand gecontroleerd verbrand en de andere niet. De temperaturen varieerden van 600, 800 tot 900 graden Celsius. De duur van de verbranding was 2, 4 of 8 uur. Elke verbrande tand werd nadien onder de microscoop vergeleken met de onverbrande tegenhanger. De onderzoekers bekeken daarvoor of de interglobulaire dentine, een defect in de mineralisatie van dentine als gevolg van vitamine D-tekort, nog steeds zichtbaar was.

Dit is een van de eerste keren dat we een idee hebben van de ziekten die mensen vroeger hadden

En dat bleek het geval te zijn. "Ook bij 900 graden verbranding kan je nog zien of iemand een tekort aan vitamine D had of niet", legt Veselka uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Het lijkt verwonderlijk dat de tanden een verbranding van 900 graden overleven, maar toch is dit volgens de onderzoeker niet zo. "Vrijwel alles blijft over bij 900 graden verbranding, alleen het bot is helemaal wit geworden."

Wat is daar nu het praktische nut van? Wel het geeft een beeld over hoe de mensen vroeger leefden. De techniek kan namelijk toegepast worden op tanden van zelfs duizenden jaren oud. "Dit is een van de eerste keren dat we een idee hebben van de ziekten die mensen vroeger hadden", legt Veselka uit. "Daar weten we erg weinig over. Zeker bij de populaties die hun doden cremeerden. Dankzij dit onderzoek krijgen we een idee van hoe het leven vroeger was."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen