Vooruit vraagt stadsbestuur om baasjes van aangereden katten op de hoogte te brengen

In Tienen dringt de partij Vooruit aan op een procedure om eigenaars van verongelukte katten op de hoogte te brengen. Dat gebeurt nu niet of nauwelijks, zegt de partij. De gemeenteraad bespreekt het punt later deze week.

Vaste lezers van Facebook kunnen het bevestigen: met de regelmaat van de klok duiken berichten op over vermiste katten en andere huisdieren. "Maar als katten op de openbare weg worden aangereden, dan worden die in Tienen door de technische dienst opgehaald en verdwijnen ze in een diepvries. Als die vol is haalt een gespecialiseerd bedrijf de kadavers op, zonder dat er een identificatie gebeurt", weet Dominique Wilmots van Vooruit Tienen. 

Chip

"De eigenaars op de hoogte brengen is nochtans makkelijk", zegt gemeenteraadslid Bart Thomas Van Vooruit Tienen. "Sinds 1 november 2017 is het namelijk verplicht om je kat te laten chippen en te laten registreren in de centrale databank CatID." Thomas dringt dan ook aan op de aankoop van een chiplezer voor katten en op het uitwerken van een procedure om de baasjes van doodgereden katten op de hoogte brengen.

Politie

Die chiplezer is er wel degelijk volgens burgemeester Katrien Partyka (CD&V).  "Onze politie heeft wel degelijk chiplezers om katten te identificeren. Maar het probleem is net dat veel dieren nog  niet gechipt zijn", aldus de burgemeester. In ieder geval zal Vooruit Tienen op de gemeenteraad, later deze week, voorstellen om een procedure uit te schrijven, zodat mensen die hun huiskat kwijt zijn niet langer in het ongewisse moeten blijven", aldus nog Bart Thomas.

Meest gelezen