Boezemvrienden schreeuwen Bashir Abdi naar Europese recordtijd: "We hebben hem gewaarschuwd voor versnellende Kenianen"

Drie vrienden van Gentenaar en Europees recordhouder op de marathon Bashir Abdi fietsten zondag mee met Bashir, langs het parcours van de marathon van Rotterdam. Hij zette er een recordtijd van 2u03'36"neer, 40 seconden sneller dan het vorige record. Die toptijd heeft Bashir mogelijk deels te danken aan het trio vrienden: "Ik heb geen stem meer omdat we zoveel geroepen en gesupporterd hebben," vertelt boezemvriend Bert Misplon. 

Bashir Abdi en boezemvriend Bert Misplon begonnen in 2005 samen te trainen bij atletiekclub Racing Gent Atletiek. Zestien jaar later schreeuwt Bert, samen met twee andere vrienden, Bashir naar een Europese recordtijd op de marathon. "Bashir is normaal gezien erg bescheiden, maar op voorhand had hij gezegd dat hij het bestaande record wilde aanvallen,  en dat is niet van zijn normale doen. Hij besefte dus dat het kon, dat hij het ook heeft waargemaakt is echt fantastisch", vertelt Bert.

Op de voet gevolgd

Bert kon vanop de eerste rij toezien hoe zijn vriend richting Europese recordtijd liep. " We hebben zoveel mogelijk van het parcours meegefietst, dat kan in Rotterdam dankzij de brede fietspaden daar. We hebben Bashir op de voet kunnen volgen." Misplon en de andere vrienden schreeuwden zich de longen uit hun lijf. 

"De Kenianen versnellen!"

Bert gelooft dat het onder meer dankzij hun geschreeuw is dat Bashir een Europese recordtijd kon behalen: "We hebben Bashir gewaarschuwd voor de Kenianen toen hij achteraan de groep zat, en zij vooraan aan het versnellen waren".  Ook de trainer van Bashir, de Brit Gary Lough, merkte op dat het trio vrienden meefietste. Via hen kon hij dan ook belangrijke informatie doorspelen aan Bashir. "Gary belde mij en zei: "Bert, tell him he doesn't have to wait, he has to attack now!", vertelt Bert. 

Tell him he doesn't have to wait, he has to attack now!
Gary Lough, trainer Bashir Abdi

Ideale omstandigheden

De drie mochten Bashir na aankomst ook meteen zien: "Hij is heel snel bekomen", vertelt Bert, "zijn benen waren natuurlijk nog verzuurd maar zijn lichaam en enthousiasme waren direct terug." 

Zondag was volgens Bert de perfecte apotheose van een zeer lange weg:  "Gisteren kwam eigenlijk alles samen: alle trainingen, alle harde voorbereidingen, alle opofferingen. Bovendien was het mooi weer, het was een goeie race, en Bashir had een goeie conditie. De ideale omstandigheden dus. Daarenboven heeft Bashir echt getoond wat hij in zijn mars heeft," zegt een trotse Bert Misplon. 

Nu breekt voor Bashir Abdi een welverdiende vakantie aan. Op 11 november wordt hij gehuldigd in zijn club, Racing Gent. Ook zijn clubgenoten olympisch atlete Imke Vervaet en Eline Berings, die afscheid neemt van de atletiek, worden op die dag in de bloemetjes gezet. 

Meest gelezen