PFOS-vervuiling: chemiebedrijf 3M in beroep tegen strengere milieunormen

Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Antwerpen om de milieuvoorwaarden voor zijn fabriek in Zwijndrecht te verstrengen. Dat meldt het bedrijf in een mededeling. 

Vorige week verstrengde de deputatie de lozingsnormen voor het chemiebedrijf en deze nieuwe normen gelden meteen. Voor PFOS, de vervuilende stof die tot ver in de omgeving van 3M verspreid blijkt, werd de lozingsnorm verstrengd van 30 microgram per liter afvalwater naar slechts 1 microgram per liter. Diezelfde norm geldt voortaan ook voor PFOA en PFOSA. 

In beroep

3M gaat nu in beroep tegen deze beslissing, aangezien "ze geen overgangsperiode biedt waarin 3M aan de voorwaarden kan voldoen, de regelgeving niet correct wordt toegepast en de regelgeving enkel wordt gehanteerd op één individueel bedrijf". Die werkwijze creëert "grote rechtsonzekerheid voor veel bedrijven in België", klaagt 3M aan. 

De regelgeving wordt enkel toegepast op één individueel bedrijf
Chemiebedrijf 3M

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat het wil samenwerken met de overheid om de PFAS-lozingen "op lange termijn significant te verminderen". Volgens hen vergt het tijd om geavanceerde filtertechnieken te installeren: "Complexe productieprocessen kunnen niet als een lichtknop aan en uit worden gezet. We willen graag onze technologie delen met de overheid en goedkeuring krijgen om bepaalde zuiveringstechnologieën te realiseren." 3M beloofde vorige maand al om 125 miljoen euro te investeren om de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht aan te pakken.

 

Vandaag om 11.15 uur organiseert het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om resultaten te bepalen van een bloedonderzoek bij een kleine 800 omwonenden van de 3M-fabriek. De analyses moeten aantonen of er wel of niet sprake is van zorgwekkende waarden. 

Meest gelezen