4 gemeenten van politiezone Carma willen radicalisering op sociale media tegengaan

Vier gemeenten van de politiezone Carma willen radicalisering op de sociale media tegengaan, het gaat om Genk, As, Zutendaal en Houthalen-Helchteren. Ze zullen onder meer speciale software ontwikkelen om extreme standpunten en haatberichten online in kaart te brengen, maar ook in debat gaan met jongeren.

Tegelijk willen de vier gemeenten positieve en verbindende boodschappen brengen als tegengewicht voor polarisering en radicalisering: "De bedoeling is dat we de sociale media opvolgen. Dat kan met een tool zijn, maar dat kan ook met wat alle partners vinden en detecteren in kaart te brengen”, zegt burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V). “Op die manier kunnen we in debat gaan, eventueel jongeren daarrond ook wat opleiding geven. We hopen dat we op die manier met positieve berichten en verbindende verhalen een positief en evenwichtiger beeld kunnen creëren.”

Met jongeren debatteren

"We gaan proberen in debat te gaan met groepen jongeren via scholen om daarover te discussiëren", legt Dries verder uit. "Want we merken op dat bijvoorbeeld Facebook werkt met algoritmen die net negatieve boodschappen, haatboodschappen bevoordelen ten opzichte van andere boodschappen. En op die manier willen we onder meer met jongeren in debat gaan in de echte wereld, om hen duidelijk te maken dat we met positieve boodschappen ook een andere verhaal kunnen vertellen."

De politiezone Carma krijgt 60.000 euro van Vlaanderen om dit project uit te werken.

Meest gelezen