Videospeler inladen...

BEKIJK - Verkocht voor 500 dollar: ouders in Afghanistan verkopen babydochter om gezin te redden van honger

In Afghanistan verkopen gezinnen hun dochters om het hoofd te bieden aan de honger. De Britse omroep BBC sprak met ouders die hun babydochter verkochten voor 500 dollar om het gezin te redden van de hongersnood. Het is lang geen alleenstaand geval, blijkt ook uit andere getuigenissen. Afghaanse families moeten wanhopige keuzes maken, want volgens de VN is de voedselcrisis in het land nu al ernstiger dan in Syrië of Jemen. De helft van de jonge kinderen in Afghanistan loopt het risico op ondervoeding. 

Afghanistan was er al erg aan toe voor de machtsovername door de taliban. Het land kent niet alleen een geschiedenis van bezetting, oorlog en geweld, maar is de laatste jaren ook getroffen door droogte, waardoor duizenden families, zeker in het westen van het land, ontheemd raakten. Daarbovenop kwamen de economische crisis en de pandemie, die de voedselprijzen nog meer de hoogte in dreven. 

Na de machtsovername door de taliban, meer dan twee maanden geleden, is de financiële steun aan het land bevroren, waardoor de situatie nog slechter is geworden. Het gezondheidssysteem staat op instorten. Ongeveer 22,8 miljoen Afghanen, iets meer dan de helft van de bevolking, zullen deze winter met acute voedselonzekerheid te kampen hebben, zo waarschuwden verschillende VN-organisaties gisteren nog. Bijzonder kwetsbaar zijn kinderen onder 5 jaar. Volgens Unicef en het Wereldvoedselprogramma loopt minstens 1 miljoen van hen het risico te sterven door acute ondervoeding.

Twee van mijn kinderen moeten de dood in ogen kijken omdat we geen geld hebben

In de BBC-reportage zien we baby's die zijn opgenomen in een ziekenhuis voor ernstig ondervoede kinderen in Herat, in het westen van Afghanistan. "Twee van mijn kinderen kijken de dood in de ogen omdat we geen geld hebben", getuigt de radeloze moeder van een tweeling van 6 maanden.

Bekijk hier beelden uit de BBC-reportage. Ze kunnen als schokkend ervaren worden.

Videospeler inladen...

De Britse omroep sprak ook met ouders die geen andere keuze zagen dan hun babydochter te verkopen om het gezin van de honger te redden. "We sterven van de honger, we hebben geen bloem of olie, we hebben niks meer", zegt haar vader. "Mijn dochter weet niet wat de toekomst brengt. Ik weet niet hoe ze zich hierover zal voelen, maar ik had geen andere keuze."  

Het meisje werd verkocht voor 500 dollar (ongeveer 430 euro). Wanneer het meisje groot genoeg is om te kunnen stappen, moet ze mee met de man die haar kocht. Hij heeft gezegd haar te zullen uithuwelijken aan zijn zoon, op dit moment zelf nog een kind.

Geen alleenstaand geval

Dit is geen alleenstaand geval, blijkt ook uit andere getuigenissen. Het persagentschap AFP bezocht een opvangkamp in het westen van Afghanistan, waar duizenden families wonen die sinds 2018 ontheemd zijn door de zware droogte in het gebied.

In het kamp bleken er zeker 15 gezinnen te zijn die hun dochter hadden moeten verkopen, voor bedragen tussen 550 dollar (475 euro) en bijna 4.000 dollar (3.450 euro). De families worden betaald in schijven. Eens het volledige bedrag is betaald, moet het meisje haar familie verlaten.

Met de winter op komst dreigen nog meer Afghaanse families dergelijke wanhopige keuzes te moeten maken, want volgens de VN is de voedselcrisis in het land nu al ernstiger dan in Syrië of Jemen.

Meest gelezen