© Geert Vanden Wijngaert

Belgische zonnewagen wint openingsetappe van Solar Challenge Morocco

Het Agoria Solar Team van de KU Leuven heeft maandag de leiding genomen in de Marokkaanse Solar Challenge, een enorm zware wedstrijd voor wagens op zonne-energie. De zonnewagens moeten op vijf dagen tijd 2500 kilometer afleggen door de Sahara en het steile Atlasgebergte. Vandaag start het Belgische team op kop aan de tweede en langste etappe van de wedstrijd.

Het studententeam van de KU Leuven kwalificeerde zich op zondag, met hun zonnewagen genaamd BluePoint Atlas, als derde voor de openingsetappe. Ze gingen maandag dus van start achter de Nederlandse teams uit Delft en Groningen. In het hectische Marokkaanse verkeer haalden de Belgen de Nederlandse concurrentie al snel in en tijdens de stevige klim in het Atlasgebergte gaven ze die koppositie niet meer uit handen. 

Bekijk hier beelden van de BluePoint Atlas tijdens de openingsrace van de Solar Challenge Morocco:

Videospeler inladen...

Snelle start

De Belgische zonnewagen, genaamd BluePoint Atlas, begon als derde aan de openingsrit van de wedstrijd. De eerste etappe ging van start aan het voetbalstadion van Agadir, van daaruit moesten de zonnewagens zich een weg banen door het hectische Marokkaanse verkeer met vele rotondes en verkeerslichten. Dankzij uitstekende voorbereidingen en teamwerk slaagde het Belgische team er al snel in om het Solar Team uit Delft in te halen, niet veel later ging de Nederlandse zonnewagen uit Groningen voor de bijl. Hierdoor lag het Agoria Solar Team al snel op kop.

© Geert Vanden Wijngaert
© Geert Vanden Wijngaert

Daarna volgde nog de zware klim tot een hoogte van meer dan 1800 meter in het Atlasgebergte, een uitdaging die de zonnewagens stevig op de proef stelde. Dankzij de sterke motor slaagde de BluePoint Atlas er in om vlot de top van de beklimming te behalen. In de lange afdaling met veel haarspeldbochten konden de Belgen hun eerste positie behouden. Even versperde een dromedaris nog de weg, maar zelfs ondanks dat korte oponthoud bleef het Belgische team feilloos in koppositie rijden tot aan de finish. 

Dit geeft ons enorm veel vertrouwen voor de komende dagen
Ruben Van Acker, piloot van de BluePoint Atlas

Tijdens de race wordt gewisseld van piloot, voor de Belgen bestuurde Ruben Van Acker als eerste de wagen waarna hij de controle overgaf aan Birgitt Peeters. Beiden waren na de race euforisch dat de wagen de eerste en steilste klim van de race zonder problemen is boven gekomen. "Dit geeft ons veel vertrouwen voor de komende dagen", aldus Van Acker. "Het is een fantastisch gevoel om als eerste aan te komen op de eerste dag. Ik kijk enorm uit naar de volgende etappes", vult Peeters aan.

De Solar Challenge Morocco is een wedstrijd van 2.500 kilometer voor wagens op zonne-energie. Op vijf dagen tijd zal het Belgische team vijf etappes van elk 500 kilometer moeten afleggen, doorheen de Marokkaanse Sahara en langs het steile Atlasgebergte. Het studententeam van de KU Leuven neemt deel met de BluePoint Atlas, de negende Belgische zonnewagen. De wagen weegt 170 kilogram, heeft een autonomie van 700 kilometer zonder zon en haalt snelheden tot wel 150 kilometer per uur. De lat ligt hoog, want met hun vorige zonnewagen uit 2019 werden de Belgen zowel Europees als wereldkampioen. De wedstrijd is gestart op maandag 25 oktober en duurt tot en met vrijdag 29 oktober. 

© Geert Vanden Wijngaert

Meest gelezen