2019 Invision

Comedian David Chappelle reageert voor het eerst op hetze over Netflix-show: "Het is niet ik versus LGBTQ"

De Amerikaanse stand-upcomedian Dave Chappelle heeft zich voor het eerst uitgesproken over de controverse die ontstaan is na de première van zijn show "The closer" op Netflix. Daarin doet hij enkele uitspraken over transgender personen die veel mensen tegen de borst stootten."Dit heeft niets met hen te maken. Wel met bedrijfsbelangen, en wat ik kan zeggen en niet kan zeggen", klinkt het.

Comedian Dave Chappelle kwam in het oog van de storm terecht na de première van zijn show "The closer" op Netflix op 5 oktober. Hij doet daarin enkele opvallende uitspraken over de LGBTQI+-gemeenschap. Vooral de manier waarop hij over transgender personen spreekt, stootte velen tegen de borst. "Gender is een feit", zei hij onder meer. "Iedere mens in deze zaal, iedere mens op aarde is door de benen van een vrouw gepasseerd om op aarde te komen. Dat is een feit." En: "LGBT personen zijn te gevoelig."

Wie is Dave Chappelle?
Dave Chappelle (48) is een Amerikaanse acteur en stand-upcomedian. Na bijrollen in films kreeg Chappelle in 2003 een eigen wekelijkse comedyshow op de Amerikaanse zender Comedy Central. In "Chapelle's show" stak hij de draak met allerlei aspecten van de Amerikaanse cultuur. Na drie jaar stopte hij met het programma en trok hij zich een tijdje terug. Nadien begon hij weer met onemanshows en bijrollen in films. Sinds 2017 zendt streamingdienst Netflix shows van Chappelle uit.

Bij heel wat Netflix-kijkers en medewerkers van de streamingdienst schoten die uitspraken uit "The closer" in het verkeerde keelgat. Ze vroegen om "The closer" van Netflix te verwijderen, maar topman Ted Sarandos ging daar niet op in. "We plaatsen geen programma’s op Netflix die haat of geweld uitlokken, en we vinden niet dat “The closer” deze grens overschrijdt", zei Sarandos. "Sommigen vinden dat stand-up gemeen is, maar onze kijkers houden ervan en het is een belangrijk onderdeel van ons aanbod."

Personeelsleden van Netflix waren boos over de manier waarop Sarandos reageerde en hielden vorige week een kleine actie voor het hoofdkantoor van Netflix in de Amerikaanse stad Los Angeles. De organisatoren van de actie stelden dat ze gevraagd hadden om een gesprek met Chappelle, maar dat die had geweigerd.

Dave Chappelle: "Het is niet ik tegen de LGBTQ-gemeenschap"

Dave Chappelle zelf had zich tot nu toe nog niet openlijk uitgesproken over de kwestie. Tot nu. In een filmpje op zijn Instagram-pagina veegt hij zijn uitspraken in "The closer" niet van tafel, maar zegt hij dat hij wél bereid is om in gesprek te gaan met de transgender gemeenschap.

Het filmpje werd zondag gemaakt tijdens zijn show in Louisville, Kentucky:

"In de pers klinkt het dat ik uitgenodigd was om te spreken met transgender personeelsleden bij Netflix en dat ik dat geweigerd heb. Dat is niet waar", zegt Chappelle. "Als ze mij hadden uitgenodigd, was ik daar wel op ingegaan. Hoewel het mij niet duidelijk is waarover we zouden spreken. Ik heb gezegd wat ik gezegd heb, en man, ik heb gehoord wat jullie gezegd hebben. Mijn God, hoe kon ik dat niet horen. Je zegt dat je een veilige werkomgeving wil bij Netflix. Wel, het lijkt erop dat ik de enige ben die niet meer naar kantoor kan gaan", voegde hij eraan toe.

Leg de schuld niet bij de LBGTQ-gemeenschap voor deze heisa. Dit heeft niets met hen te maken. Wel met bedrijfsbelangen, en wat ik kan zeggen en niet kan zeggen.

Dave Chappelle

"Ik wil dat iedereen in het publiek weet: hoewel het nu in de media voorgesteld wordt alsof het ik tegen die gemeenschap is, dat is het niet. Leg de schuld niet bij de LBGTQ-gemeenschap voor ook maar een aspect van deze heisa. Dit heeft niets met hen te maken. Wel met bedrijfsbelangen, en wat ik kan zeggen en niet kan zeggen."

Dave Chappelle zegt ook dat hij ook vanuit de LGBTQ-gemeenschap steun krijgt. "For the record, en ik wil dat jullie dit weten, iedereen die ik uit die gemeenschap ken, reageert liefdevol en steunend."

Volgens Chappelle heeft de controverse er ook toe geleid dat zijn nieuwe docufilm "Untitled" geweigerd is op enkele filmfestivals. "De film die ik gemaakt had, was uitgenodigd voor elk filmfestival in de Verenigde Staten, en sommige daarvan heb ik geaccepteerd. Toen de controverse over "The closer" begon, trokken ze hun uitnodigingen in. Nu wil geen enkele filmmaatschappij, geen filmstudio, geen filmfestival, niemand deze film nog aanraken."

"The Closer" is een sluitstuk van 6 shows die Dave Chappelle de afgelopen 3 jaar gemaakt heeft. "Je moet ze in zijn geheel zien als een kunstwerk", zegt comedian Jan-Jaap van der Wal. "Hij legt in "The closer" linken met eerdere shows, en zo merk je dat zaken die met gender te maken hebben hem enorm raken. Uit het laatste verhaal in zijn show - over een vriendin van hem, een transpersoon die uit het leven gestapt is- kan je net moeilijk concluderen dat Chappelle transfoob is."

Meest gelezen