Coronapas krikt vaccinatiegraad in Brussel langzaam op: 70 procent van de volwassenen kreeg nu eerste dosis

In Brussel lijkt de invoering van de coronapas een effect te hebben op de vaccinatiegraad: vorige week liet een kwart meer Brusselaars zich voor het eerst vaccineren tegen het coronavirus dan de week voordien. “Daardoor zitten we nu op 70 procent van de volwassen bevolking die een eerste dosis heeft gekregen, wat het streefdoel was in het begin van de vaccinatiecampagne”, zegt coronaverantwoordelijke Inge Neven in “De ochtend” op Radio 1.

Qua vaccinatiegraad is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het zwakste broertje van België. Waar Vlaanderen met een vaccinatiegraad van meer dan 90 procent in het Europese koppeloton zit, zit Brussel nog altijd in de verre achtervolging.  

De invoering van de coronapas in Brussel lijkt toch een lichte impact op de vaccinatiecijfers te hebben, zegt Inge Neven. Sinds een kleine twee weken moet je in Brussel op vele plaatsen je Covid Safe Ticket kunnen voorleggen als je binnen wil geraken. En dat lijkt steeds meer Brusselaars over de streep te trekken om zich te laten inenten tegen het coronavirus. 

Geen Macron-effect

“Vorige week is het aantal mensen dat een eerste dosis kwam halen, toch met 26 procent gestegen - tot 11.000 eerste dosissen per week. Daardoor zitten we weer op het niveau waar we eind augustus zaten”, stelt Inge Neven vast. 

“Toegegeven, het is niet de gigantische stijging die we in Frankrijk zagen toen daar de coronapas werd ingevoerd, maar we blijven wekelijks toch 1 procent van de Brusselaars vaccineren. Als we zo kunnen voortdoen - het is langzaam - kunnen we blijven vooruitgaan en ben ik tevreden met de stijging”, aldus de Brusselse coronaverantwoordelijke.

Beluister hier het volledige gesprek met Inge Neven in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen