Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Cyberaanval legt pompstations in Iran droog, lange rijen auto's schuiven aan

Iran is vandaag getroffen door een cyberaanval. Doelwit was dit keer het systeem van tankstations. Als gevolg van de aanval stonden er overal lange rijen auto's te wachten tot de pompinstallaties opnieuw konden functioneren. Eerder waren ook al de nucleaire installaties van het land platgelegd door computervirussen.

Volgens de staatsmedia zijn tankstations in zowat heel het land getroffen door de aanval. Daardoor werkten de pompen niet of slechts gedeeltelijk. Binnen de kortste keren stonden er overal lange rijen voertuigen aan te schuiven in de hoop dat het probleem snel opgelost zou worden. Dat bleek echter urenlang niet het geval.

Het persbureau SHANA meldt dat vooral de betaling met speciale kaarten voor goedkope en gesubsidieerde brandstoffen werd verstoord. Op veel plaatsen konden klanten dus nog wel benzine en diesel kopen, maar dan tegen de normale -en dus veel hogere- prijs. Zowat negen op de tien tankstations zouden zijn getroffen. (Lees verder onder de foto).

In de buurt van tankstations stonden er op korte tijd erg lange files.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De aanval leidde tot heel wat ongenoegen bij veel gewone Iraniërs. Op sociale media zijn straatbeelden te zien met slogans zoals "Khamenei, waar is onze benzine?" als verwijzing naar de opperste leider Ali Khamenei, maar die zouden wellicht gehackt zijn. De cyberaanval komt zeker niet per toeval min of meer twee jaar na een fors verhoging van de brandstofprijzen in 2019. Dat leidde toen tot een breed straatprotest tegen het regime.

Het is niet de eerste keer dat Iran het slachtoffer is geworden van cyberaanvallen. In juli is de website van het ministerie van Verkeer een tijdlang geblokkeerd geweest. Enkele jaren geleden werden belangrijke nucleaire installaties in Iran stilgelegd door een cyberaanval. 

Iran geeft doorgaans de Verenigde Staten en Israël de schuld voor die aanvallen, maar volgens die landen heeft Teheran zelf een erg bedenkelijke reputatie in cyberaanvallen tegen westerse doelwitten en opposanten van het regime.

Meest gelezen