Directie ArcelorMittal Gent belooft extra premies en opslag in ultiem cao-voorstel

De directie van ArcelorMittal Gent wil met een ultiem cao-voorstel een staking bij ruim 3.000 staalarbeiders afwenden. Een eerder voorakkoord met onder meer een "coronapremie" van 500 euro en aangepaste loonvoorwaarden werd door drie kwart van het personeel verworpen. De directie belooft nu extra premies, een betere verloning en een reeks investeringen in de voorzieningen van het personeel.

Spoedoverleg tussen de directie en de bonden heeft gisteren geleid tot een ultiem voorakkoord, waarin onder meer een extra premie van 1.000 euro wordt toegekend als "compensatie voor de uitzonderlijke inspanningen om terug naar volle productie te komen na de crisismaatregelen tijdens de coronacrisis." Een uitdrukkelijke tegemoetkoming aan een ongenoegen dat leeft bij de staalarbeiders. 

Claudio Rizzo van de liberale vakbond VSOA is tevreden: "Samen met de collega's van het ACV en ACOD hebben we er het maximale uitgehaald." 

3,2 miljoen voor infrastructuur

Naast de extra premies voor het personeel wil ArcelorMittal ook 3,2 miljoen euro investeren in voorzieningen voor het personeel. " De infrastructuur is dringend aan vernieuwing toe," zegt Rizzo. "De directie wil 1,7 miljoen investeren in onder meer de refter en versleten stoelen, 1,5 miljoen zou naar nieuw sanitair gaan."  

Extra personeel

Volgens het voorstel, dat nu op tafel ligt, zullen alle vacatures worden ingevuld met voltijdse contracten, en worden 50 extra mensen klaargestoomd om in het bedrijf aan de slag te gaan van zodra er een plaats vrijkomt, bijvoorbeeld door een pensionering. 

ArcelorMittal is een van de grootste industriële werkgevers in ons land. Maar het concern zag zijn omzet tijdens de coronacrisis kelderen. De staalarbeiders zijn desondanks blijven werken en voelen de gevolgen van een aanwervingsstop. Dat heeft geleid tot onvrede. De sociale vrede staat al een tijd onder druk bij de Gentse staalfabriek.

De staalarbeiders krijgen in het nieuwe voorakkoord cao 2021-2022 betere anciënniteitsvoorwaarden. Tot morgen kan er gestemd worden over het akkoord, dat minstens twee derde van het personeel moet overtuigen. Als dat niet lukt, is de fabriek vanaf donderdag in staking.

Meest gelezen