Videospeler inladen...

Theoloog Benhaddou over nieuwe reeks "Grond": "Moslims zijn meer met begrafenis bezig dan Vlaamse samenleving"

"Wij Marokkanen, wij repatriëren onze doden, dat is traditie." Zo begint de trailer van de nieuwe reeks "Grond", die te zien is op Play 4 en binnenkort ook op Netflix.  Regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans tonen met humor hoe moslims hun doden begraven. Moslimtheoloog Khalid Benhaddou legt in "Laat" uit hoe dat allemaal in elkaar zit.

Wat gebeurt er juist als een moslim in België overlijdt?

"Moslims zijn toch wel meer bezig met hoe ze begraven zullen worden, dan de Vlaamse samenleving", zegt Khalid Benhaddou. "Hier wordt er minder gesproken over alles wat te maken heeft met overlijdenszorg." 

Volgens Benhaddou gaan heel veel moslims op jonge leeftijd, via een uitvaartfonds, een verzekering aan. "Na het overlijden van een moslim, komt er nog een rituele wassing. Dit wordt door familie of naasten gedaan. Daarna volgt een gebed in de moskee en dan moet men zorgen dat de begrafenis zo snel mogelijk plaatsvindt." 

De verzekering staat in voor alles: van het ritueel wassen tot de repatriëring, zegt Benhaddou.

Waarom is de plaats waar een moslim begraven wordt zo belangrijk?

"De eerste generatie heeft meestal als laatste wens om daar begraven te worden", zegt Benhaddou. "Het is voor hen vooral emotioneel belangrijk, omdat ze een sterke affiniteit hebben met hun herkomstland." 

"De tweede generatie staat voor een stuk ook met een been in het land van herkomst. Maar daar zie je dat de meningen al heel uiteenlopend zijn." Volgens Benhaddou kan dat binnen een familie wel voor wat discussie zorgen. "Ouders van de tweede generatie willen soms hier begraven worden omdat de kinderen hen dan vaker kunnen bezoeken."

Waar willen regisseurs Adil en Bilall begraven worden? Bekijk hier hun antwoord en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Gaat het dan meer over traditie dan over religie?

"Het is geen religieuze richtlijn", zegt Benhaddou. "Het heeft eerder met cultuur en traditie te maken. Maar als je hier begraven wil worden, dan bots je wel op sommige religieuze drempels. Moslims willen bijvoorbeeld een eeuwigdurende grafrust. In België bestaan er geen eeuwigdurende grafconcessies meer. Deze zijn afgeschaft in 1971." 

Je ligt dus niet eeuwig in je graf en men moet dat verlengen. "Bovendien moet je dat op tijd aanvragen en er een financiële compensatie voor neerleggen," zegt Benahaddou. "Daarnaast is er een belangrijke andere richtlijn voor moslims: je moet op je rechterzij met je aangezicht richting Mekka begraven worden." Volgens Benhaddou zijn dat de twee grootste drempels waar moslims nu nog op botsen.

Is het een goed alternatief om zoals in de reeks grond naar hier te importeren?

"Ik vind het heel goed bedacht, vooral omdat men humor gebruikt om een moeilijk thema bespreekbaar te maken", zegt Benhaddou. Hij vindt het ook goed dat er door de reeks een maatschappelijk debat komt. Maar of hij het echt een goed idee vindt, laat hij in het midden.

Bekijk hieronder het volledige fragment in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen