Familiaal geweld gezien? Bel 1712 en praat erover

Hulplijn 1712 wil in een nieuwe campagne in Brussel familiaal geweld in bespreekbaar maken. De campagne richt zich vooral op omstaanders en getuigen van geweld. Twee op de drie contactopnemers van 1712 is getuige van familiaal geweld. Meestal zijn dat buren, vrienden of familie.

Een vrouw zit in haar zetel terwijl haar bovenburen ruzie maken. Ze neemt haar hoofdtelefoon en gaat naar buiten. Even later bedenkt ze zich en keert ze terug om dan met 1712 te bellen. Want in plaats van het geweld te negeren, wil ze erover praten.

Zo begint het spotje dat 1712 vandaag in Brussel lanceert. Dat is nodig, want twee op de drie mensen die contact opnemen met het nummer is getuige van familiaal geweld bij vrienden, familie of buren. Meestal kennen ze het koppel persoonlijk, maar toch twijfelen ze. Hoe komt dat? 

BEKIJK: Hulplijn 1712 lanceert dit filmpje vandaag (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Ze zijn onzeker over de ernst van de feiten, bang voor eventuele gevolgen of vinden dat ze zich niet moeten bemoeien met iemands privéleven", zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712. "Die gevoelens en houding zijn begrijpelijk, maar de vrees is niet nodig want bij 1712 kan je anoniem en gratis terecht voor een ondersteunend gesprek, info, advies of een gerichte doorverwijzing."

Van de Voorde begrijpt dat het niet gemakkelijk is om geconfronteerd te worden met geweld en actie te ondernemen, maar roept toch op om de telefoon te nemen. 

"Onze professionele hulpverleners zijn opgeleid om aan een risicoanalyse te doen en bespreken alle mogelijke opties. Ze ondersteunen hierbij ook de omstaanders, want geconfronteerd worden met vermoedens van geweld kan zwaar zijn.” 

Het geweld speelt zich vaak af achter de gevels zonder dat de betrokkenen ooit de stap naar de politie of de hulpverlening zetten

Het Atomium en Brussel spelen een cruciale rol in de campagne, dat is niet toevallig. Familiaal geweld komt in de hoofdstad meer voor dan de meeste mensen denken. 

Elk jaar maakt de politie ongeveer 3.000 PV’s over familiaal geweld op. Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Brussel had vorig jaar een 300-tal trajecten of begeleidingen. Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel kreeg 583 meldingen over 822 kinderen. Hulplijn 1712 krijgt ca. 1.400 oproepen van de regio Vlaams-Brabant – Brussel alleen al.

"Het geweld speelt zich vaak af achter de gevels zonder dat de betrokkenen ooit de stap naar de politie of de hulpverlening zetten. Slachtoffers van familiaal geweld ervaren vele drempels. 

Soms vindt het geweld al jarenlang plaats, vooraleer ze de stap durven zetten. Vandaar ook de slogan van de campagne ‘Geweld stopt niet vanzelf’. Voor slachtoffers die de stap niet durven zetten, kunnen omstaanders écht het verschil maken", zegt Van de Voorde.

Meest gelezen