Huisartsen hebben er schoon genoeg van: "Wij testen geen hoogrisicocontacten meer"

Huisartsen willen enkel nog zieke patiënten testen en dus geen hoogrisicocontacten meer. Dat stelt huisartsenvereniging Domus Medica in een persbericht. De huisartsenpraktijken en wachtposten verzuipen vandaag in het werk door het massale aantal coronabesmettingen, zeggen ze. Ze eisen forse maatregelen om de viruscirculatie in te perken. “Het is op.”

Vlaanderen mag dan wel een mooie vaccinatiegraad voorleggen, de massale opstoot van het aantal coronabesmettingen heeft de druk op de huisartsenpraktijken en wachtposten enorm opgedreven. Niet zozeer door het aantal erg zieke mensen, wel door de vele hoogrisicocontacten die ook moeten worden getest.

“Viruscirculatie is veel te hoog, er zijn andere maatregelen nodig”, zegt Roel Van Giel in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

“Testing  en  contact  tracing  is  een  belangrijke  dijk  in  het  beheren  van  een  pandemie,  zolang  de viruscirculatie onder een bepaalde drempel blijft”, zegt huisartsenvereniging  Domus Medica in een persbericht. “Die drempel zijn we ver voorbij. Massaal blijven testen en contact tracen is gewoon niet langer doenbaar. In heel wat centra moet je vandaag al twee of drie dagen wachten alvorens je getest kunt worden.”

Daar komt nog eens bovenop dat recent ook het aantal (vooral verbale) agressiegevallen tegen huisartsen is gestegen. “De wachtposten beschrijven het laatste weekend als het ergste sinds de pandemie, een horrorweekend. Het personeel kraakt en vlucht naar buiten om uit te huilen.”

"Echt zieke mensen zijn de dupe"

Het stoort de huisartsen dat er enkel wordt gekeken naar de ziekenhuisopnames om echt maatregelen te nemen. “Staat gezondheidszorg enkel gelijk met de ziekenhuizen? Voor sommigen blijkbaar wel. De eerste lijn is van geen tel. De huisartsen hebben de voorbije dagen geroepen, gesmeekt om in te grijpen! Nu, niet morgen of volgende week, maar men heeft het gewoon laten imploderen.”

De huisartsen hebben de voorbije dagen geroepen, gesmeekt om in te grijpen, maar men heeft het gewoon laten imploderen

Huisartsenvereniging Domus Medica

De artsen zeggen dat door het testen, de contactopsporing en de uitleg aan risicocontacten net de echt ernstig zieke patiënten de dupe zijn. “Ook alle  niet-infectieuze  zorg  moeten  we  noodgedwongen  uitstellen.  Opvolging  chronische  patiënten, opvolging patiënten met psychosociale problemen, ...: misschien dat we hen na de winter een afspraak kunnen geven."

Onpopulaire maatregelen

“Het stopt nu”, klinkt het stellig. "Wij stoppen nu. We zullen geen hoogrisicocontacten meer testen. We zullen enkel op  basis  van  klinische  indicatie  de  zieke  patiënten  testen.  We  zullen  ons  focussen  op  alle  zieke patiënten.”

Ze beseffen dat daardoor het virus misschien nog sneller zal circuleren en de ziekenhuizen de effecten zullen voelen. “Het  laatste  wat  wij  willen  is  onze collega’s van de tweede lijn in de problemen brengen. Wij vechten al anderhalf jaar zij aan zij. Maar ook zij zullen begrijpen dat wij aan deze noodrem moeten trekken om zelf te overleven.”

Er moeten forse maatregelen komen, klinkt het nog. “Het is nu aan de politiek  om  zijn  verantwoordelijkheid  te  nemen.  De  viruscirculatie  moet  naar  beneden  en  daar  zijn andere  maatregelen  voor  nodig.  Ook  diegene  die  niet  populair  zijn  of  ingaan  tegen  een  bepaald discours.”

Meest gelezen