2021 Kyodo News

Japanse prinses Mako is getrouwd en verliest keizerlijke status: pijnlijk afscheid met knuffel van zus

De Japanse prinses Mako (30) is vandaag na jaren van controverse getrouwd met haar verloofde Kei Komuro, een gewone burger. Daarmee geeft ze haar status als lid van de keizerlijke familie op. Op de Japanse televisie was te zien hoe Mako de keizerlijke residentie in Tokio verliet en afscheid nam van haar familie. 

Mako, de oudste dochter van kroonprins Akishino - ook Fumihito genoemd, en Kei Komuro leerden elkaar kennen aan de Internationale christelijke universiteit  van Tokio in 2012, en verloofden zich in september 2017. Hun huwelijk werd al meerdere keren uitgesteld, onder meer door een ruzie over geldproblemen bij de moeder van Komuro. Er ging een gerucht de ronde dat zij bij haar ex-partner nog een studielening zou moeten aflossen. 

Mako en Kei Komuro tijdens de aankondiging van hun verloving in 2017

Zolang de financiële ruzie niet was opgelost, kon een huwelijk volgens kroonprins Akishino niet plaatsvinden. In april dit jaar gaf Komuro uiteindelijk aan te willen schikken met zijn ex-stiefvader. Het is onduidelijk of dat conflict ondertussen is opgelost. 

Geen tradities, geen 1 miljoen euro

Na bijna 4 jaar is het huwelijk tussen Mako en Kei Komuro dan toch doorgegaan, maar niet op de traditionele manier. De keizerlijke instelling had eerder deze maand aangekondigd dat de huwelijksceremonie, het receptiebanket en andere rituelen niet zouden doorgaan vanwege de ophef over het financieel geschil. 

Prinses Mako en de keizerlijke familie
Imperial Household Agency of Japan

Ook zag Mako af van de afkoopsom die ze van de regering krijgt als ze trouwt. Japanse prinsessen krijgen traditiegetrouw 150 miljoen yen (ongeveer 1,1 miljoen euro) als ze in het huwelijk treden met een gewone burger en dus hun titel, positie en lidmaatschap van het keizershuis verliezen. Op deze manier zou de prinses dan verder kunnen leven op een comfortabele manier. 

Ik hoop van harte dat onze samenleving een plaats wordt waar meer mensen kunnen leven met de hulp en steun van anderen

Mako

Het koppel is van plan om na het huwelijk naar de Verenigde Staten te verhuizen, waar Komuro werkt bij een advocatenfirma. "Er zullen verschillende soorten moeilijkheden zijn als we aan ons nieuwe leven beginnen, maar we zullen deze samen oplossen zoals we dat in het verleden hebben gedaan," zei Mako vandaag in een persconferentie. Zij bedankte ook iedereen die hen gesteund heeft. 

Mako neemt afscheid van haar familie in Tokio:

Videospeler inladen...

Posttraumatische stress-stoornis

Vandaag vond er een persconferentie over hun huwelijk plaats. Het echtpaar beantwoordde echter geen vragen van de media, omdat Mako had aangegeven bang en ongemakkelijk te zijn om hen persoonlijk te woord staan. In plaats daarvan gaven ze schriftelijke antwoorden op vragen die de media van tevoren hadden gesteld, onder meer over de financiële problemen van Komuro's moeder. 

Mako lijdt aan PTSS, een posttraumatische stress-stoornis. Volgens haar paleisartsen ontwikkelde ze deze stoornis na het zien van de negatieve berichtgeving in de media over hun huwelijk. Mako wees tijdens de vragenronde ook met de vinger naar de media en schreef dat ze "leugens hebben verspreid". 

Ik hou van Mako, ik heb maar één leven en dat wil ik doorbrengen met iemand van wie ik hou

Kei Komuro

Mako, verwijzend naar haar mentale gezondheidsproblemen, merkte ook op dat "veel mensen moeilijkheden en gekwetste gevoelens hebben terwijl ze juist hun hart proberen te beschermen." Ze zei: "Ik hoop van harte dat onze samenleving een plaats wordt waar meer mensen kunnen leven met de hulp en steun van anderen."

Verder uitte het kersverse koppel nog hun liefde voor elkaar. "Voor mij is Kei een onbetaalbaar persoon", schreef Mako, waarop Kamuro antwoordde: "Ik hou van Mako, ik heb maar één leven en dat wil ik doorbrengen met iemand van wie ik hou."

Meest gelezen