Luc Daelemans

Kasteel van Bokrijk wordt campus van het vakmanschap

Het domein Bokrijk zet nog meer in op ambachten en vakmanschap. Het kasteel op het domein heeft enkele atelierruimtes gekregen en wordt zo de campus van het vakmanschap.  Daarmee wordt domein Bokrijk nog meer de plek waar ambachtelijk vakmanschap doorgegeven wordt en tegelijkertijd ook een hedendaagse invulling krijgt.  

Domein Bokrijk zet al jaren in op ambachten en vakmanschap. Met de komst van het VAKlab is het een soort draaischijf in Vlaanderen geworden van vakmanschap en ondernemerschap. Enerzijds geven vakmensen er hun vakkennis door aan leerlingen, en anderzijds kunnen die vakmensen onder mekaar ook kennis en expertise uitwisselen.  

Het VAKlab zat op de benedenverdieping van het kasteel, maar daar zijn op de bovenverdieping nu ook ateliers bij gekomen. Zo wordt het kasteel een campus van het vakmanschap. Voorzitter van domein Bokrijk Igor Philtjens: "We hebben boven drie fysieke atelierruimtes gebouwd, die zijn uitgerust met toestellen en werktuigen om dat vakmanschap te kunnen uitoefenen. Dat gaat bijvoorbeeld om mandenvlechten, zeep maken of weven." Voor die ateliers is er een samenwerking met Syntra. 

lees verder onder de foto

Luc Daelemans

Weefster Joke Indestege: "De kruisbestuiving in het VAKlab is heel verrijkend"

Joke Indestege volgde zelf een opleiding als weefster en ging daarna nog privé in de leer om zich specifiek de techniek van het wandtapijten weven  eigen te maken. Zij heeft die techniek in Bokrijk verder kunnen uitdragen aan vier leerlingen in het meester-leerling-traject. 

Joke Indestege benadrukt het belang van de samenwerking tussen de verschillende disciplines in het VAKlab:  "Het innoverende in ons werk komt er door de crossover in het VAKlab in het kasteel, omdat je met verschillende disciplines samenkomt.  De gesprekken die ik gehad heb met bijvoorbeeld schilder Willo Gonnissen of met textielontwerper Tim Van Steenbergen zijn zowel voor mij als voor hen heel verrijkend geweest." 

Bezoek zelf de Campus van het vakmanschap

Op zondag 31 oktober en maandag 1 november kan je zelf die nieuwe campus van het vakmanschap in het kasteel van Bokrijk bezoeken.   Je kan er een aantal vaklui aan het werk zien, die bezig zijn met bijvoorbeeld keramiek, prints op textiel, handweven, vlechtwerk, juweelkunst of glasdesign.   Of je kan ook zelf aan de slag in een atelier zeep maken of mandenvlechten

Meest gelezen