Radio 2

Ontmijningsdienst DOVO stelt Ieperlingen gerust: "We zijn elke dag aanwezig tijdens baggerwerken aan Menenpoort"

Tijdens de baggerwerken aan beide kanten van de Menenpoort in Ieper zal de ontmijningsdienst DOVO voortdurend aanwezig zijn. De kans is namelijk groot dat er munitie uit de Eerste Wereldoorlog naar boven zal komen. De buurtbewoners kunnen nu op beide oren slapen. 

De baggerwerken van de vestinggrachten bij de Menenpoort in Ieper starten vanaf 15 november. Dat is enkele jaren later dan gepland. De werken liepen vertraging op omdat buurtbewoners zich zorgen maakten. De kans is groot dat er bij de werken ook oorlogsmunitie naar boven komt. Tijdens een informatievergadering zijn de bewoners gerustgesteld: ontmijningsdienst DOVO staat elke dag paraat.

DOVO elke werkdag op post

De ontmijningsdienst zal elke werkdag ter plaatse zijn, van 7 uur 's morgens tot 17 uur. Als ze bij de werken op een projectiel botsen, zal dat meteen naar de kazerne in Poelkapelle gebracht worden.  Maar adjudant Steven De Meulenaere van DOVO stelt gerust: "We verwachten wel iets, maar gevaarlijk? De mensen mogen op beide oren slapen."

Een scan van bijna 800 meter vestingwater aan beide kanten van de Menenpoort gaf nochtans 700 "hits". “Maar dat gaat om alles wat metaalhoudend is, niet uitsluitend munitie”, verzekert De Meulenaere. Wat dan wel? “Ik denk dat veel studenten hun fiets gaan terugvinden en ik ben er zeker van dat ik heel wat verkeersborden zal aantreffen”, zegt Stijn Fertin, hoofd van de Ieperse technische dienst.

Ik denk dat veel studenten hun fiets gaan terugvinden

Stijn Fertin, hoofd van de technische dienst Ieper

Worstcasescenario? "Dat er een giftig projectiel bovengehaald wordt en meteen begint te lekken", vertelt De Meulenaere. "Onze mensen zijn getraind om het lekken zo snel mogelijk te stoppen. We verwittigen de buurt en stellen een perimeter van 50 meter in.” De communicatie gebeurt via verschillende kanalen, waaronder BE-Alert en een nieuwe WhatsApp-nieuwsflash naar de betrokken bewoners. 

Werken tegen deadline

Dat de start van de baggerwerken drie jaar op zich liet wachten, had te maken met die verwachte munitie, maar ook met een verhoging van het budget voor de werken. Nu het eindelijk zo ver is, moet de deadline van maart 2022 gerespecteerd worden. “Want dan begint het broedseizoen", vertelt Fertin. "We starten ook bewust in het najaar, omdat het waterpeil dan op zijn hoogst is. Dat is nodig voor de baggerboten." Die scheppen het slib met een kraan op een containerboot. Een kraan aan de oever schept het slib uit de containerboot over naar vrachtwagens. 

Tijdens de werkuren mag niemand op de vestingen en in de Kiplinglaan en het Hoornwerk. Bewoners en noodzakelijke bezoekers, zoals de poetshulp en thuisverpleger bijvoorbeeld, mogen wel door. 

Interessant voor archeologen

De baggerwerken worden interessant voor archeologen. “Er zijn geen geschreven documenten die duiden op baggerwerken in het verleden", vertelt Stijn Fertin. "Sinds de Groote Oorlog is het zeker de allereerste keer. Deze vestingen zijn trouwens de enige die na de oorlog nooit gerestaureerd werden. De oorlogsschade is nog duidelijk te zien aan de muren."

Deze vestingen zijn de enige die na de oorlog nooit gerestaureerd werden.

Stijn Fertin, hoofd van de technische dienst Ieper

De werken zijn volgens Fertin ook broodnodig. Naast de Menenpoort zie je veel bovendrijvend slib met restanten van zwerfafval. "In het stuk tussen de Menenpoort en het voormalig openluchtzwembad moet het water constant belucht worden om het zuurstofgehalte op peil te houden voor het visbestand", besluit Fertin.

Meest gelezen