Gemengde reacties op uitbreiding Covid Safe Ticket in horeca en fitnesszaken

Vanaf maandag 1 november is het Covid Safe Ticket (CST) ook verplicht in Vlaamse horecazaken. Dat is een van de maatregelen van het Overlegcomité. “De app tonen is als gevaccineerde geen grote moeite, de organisatie voor de horeca-uitbaters is echter andere koek”, klinkt het in een horecazeaak in As. Het controleren van het Covid Safe Ticket bezorgt ook een fitnessuitbater uit Alken kopzorgen: "Ik kan me geen extra personeel veroorloven." 

Drie dames die net smakelijk getafeld hebben in Taverne D’Oelend in As zijn het stellig met elkaar eens: “We geven les op een lagere school in Genk en dragen daar uit onszelf al opnieuw mondmaskers. Dat we het Covid Safe Ticket vanaf maandag moeten tonen om op restaurant te mogen gaan, vinden wij dus niet bezwaarlijk. Integendeel: het zou ons zelfs een veiliger gevoel bezorgen."

Tijdrovende klus

In brasserie ’t Stasjon in dezelfde gemeente geven restaurantgangers ook aan dat het verplicht tonen van het CST hen vanaf maandag niet van een horecabezoek zal weerhouden. “Al heb ik wel mijn bedenkingen bij de haalbaarheid voor de horeca-uitbaters zelf”, klinkt het bij een vaste klant. “Iemand van het personeel zal iedereen die binnenkomt moeten controleren, een tijdrovende klus! De horecasector moet het roer al bijna twee jaar lang om de haverklap omgooien. De regels veranderen met de wind. Hopelijk komt hier ooit een einde aan." 

(Lees verder onder de foto)

Archieffoto

Vanaf maandag moeten sporters ook een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen als ze naar de fitness willen. Het is moeilijk om dat te controleren, zegt uitbater Marnix Boes van Body Fit in Alken. Want zijn zaak is ook ’s nachts open. “Mijn omzet ligt nog altijd een pak lager dan voor corona, ik kan me echt geen extra personeel meer veroorloven. Moet ik dan een security aan de deur gaan zetten? En mogen wij ons moeien met privézaken van klanten?” 

Veel klanten kopen een fitnessabonnement voor een heel jaar. ”Wat als dat abonnement al loopt? Wat moet ik dan doen, hun geld teruggeven?”, klinkt het.

Meest gelezen