Belga

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) waarschuwt: "We willen geen kinderlockdown"

Meer en meer gemeenten raden verenigingen af om nog activiteiten voor kinderen te organiseren, uit schrik dat ze het coronavirus zouden verspreiden. In "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen waarschuwt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) dat kinderen niet het slachtoffer mogen worden van wat hij noemt een "kinderlockdown", terwijl volwassenen wel alle activiteiten blijven doen. Ook de Vlaamse Jeugdraad en het Kinderrechtencommissariaat richten zich in een gezamenlijk statement naar beleidsmakers en het Overlegcomité van vandaag.

In Willebroek krijgen verenigingen het advies om geen sport- of andere  activiteiten meer te organiseren voor kinderen onder de 12 jaar. Aanleiding is het aantal besmettingen in de basisscholen, waardoor alvast een school in Willebroek helemaal gesloten is.

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) vreest dat het virus zich nog verder zou verspreiden via bijvoorbeeld sportactiviteiten. "We hebben al onze verenigingen ingelicht om zorgzaam en aandachtig te werk te gaan. Het is ook een probleem natuurlijk dat een coronatest of een coronapas niet kan afgedwongen worden. We hopen dat dit een kentering brengt in onze gemeente."

In Wommelgem zijn hobby's voor kinderen binnen én buiten zelfs verboden. De maatregel is opgelegd door burgemeester Frank Gys (N-VA) na een corona-uitbraak in verschillende lagere scholen.

"Het is sowieso een lokale verantwoordelijkheid om om te gaan met een lokale uitbraak van het virus, en daarvoor maatregelen te nemen. Ik heb alleen het signaal willen geven dat de scholen en de vrijetijdsbesteding van kinderen, kan doorgaan", zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle op Radio 2 Antwerpen.

"Kinderen tot 12 jaar worden op dit moment niet gevaccineerd, en er zijn natuurlijk besmettingen maar zij worden zeer zelden ziek, en als ze besmet geraken is dat heel vaak zonder symptomen. Zij mogen niet het slachtoffer worden  van een situatie waarbij nog een klein deel van de bevolking niet gevaccineerd is en nog in het ziekenhuis kan belanden. Vandaar mijn oproep om daar rekening mee te houden." 

Kinderen verdwijnen niet als je een school sluit, die moeten opgevangen worden

Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle

"Vandaag zullen er ook beslissingen komen van het overlegcomité om het virus onder controle te krijgen. Daarbij zullen ongetwijfeld maatregelen genomen worden, ik denk bijvoorbeeld een bredere toepassing van de mondmaskerplicht, en ook rond telewerk zullen er wellicht aanbevelingen zijn om daar verder in te gaan", gaat Dalle verder. "Maar we mogen niet de fout maken om de kinderen thuis te laten. Ik wijs er ook op dat als je een school sluit, dat die kinderen daardoor niet verdwijnen." 

"Heel wat ouders worden dezer dagen geconfronteerd met sluitingen voor een week van klassen, of zelfs hele scholen. Die kinderen verdwijnen niet, die moeten opgevangen worden. Ouders moeten halsoverkop zoeken naar oplossingen. Het sluiten van scholen is zeker geen oplossing. Vandaar dat ik zeg: geen kinderlockdown", aldus minister Dalle.

Beluister hier het gesprek met minister Dalle in "Start Je Dag"

"Geef kinderen en jongeren eindelijk de levensnoodzakelijke ademruimte die ze zo hard verdienen"

De Vlaamse Jeugdraad en het Kinderrechtencommissariaat richten zich in een gezamenlijk statement naar beleidsmakers en het Overlegcomité van vandaag. "Zet kinderen en jongeren centraal in de strategie tegen het coronavirus en wees héél bedachtzaam en kritisch bij het toepassen van nieuwe maatregelen en de impact daarvan op kinderen, jongeren en hun organisaties."

Ga niet voor regels die kinderen en jongeren treffen en weer maar eens laten opdraaien voor de veiligheid van volwassenen

"Kinderen en jongeren horen niet op te draaien voor de veiligheid van volwassenen", klinkt het voorts. "De impact van de maatregelen is voor iedereen groot, maar voor kinderen en jongeren zijn de effecten niet meer te overzien." Ze vragen ook dat scholen en het vrijetijdsaanbod onder alle omstandigheden kunnen blijven doorgaan.

"Wees u bewust van de enorme negatieve impact van het afgelopen anderhalf jaar op het leven en de gezondheid van kinderen en jongeren", klinkt het nog. "Geef kinderen en jongeren eindelijk de levensnoodzakelijke ademruimte die ze zo hard verdienen."

Meest gelezen