De nieuwe planeet zou zich in het kadertje (links) bevinden.
NASA

Ruimtetelescoop Chandra ontdekt mogelijk eerste planeet buiten ons Melkwegstelsel

De Amerikaanse ruimtetelescoop Chandra heeft mogelijk voor het eerst een planeet ontdekt buiten onze Melkweg. De planeet zou zich in het sterrenstelsel M51 bevinden, op ongeveer 28 miljoen lichtjaren van de Melkweg en ons zonnestelstel. NASA-onderzoekers lopen voorlopig nog niet op de feiten vooruit en benadrukken dat het nog wel even zal duren vooraleer ze de ontdekking kunnen bevestigen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kondigde de potentiële nieuwe ontdekking aan via een persbericht. Voorlopig konden onderzoekers de vermoedelijke planeet nog niet zien. De nieuwe planeet zou immers een exoplaneet zijn: planeten die buiten ons zonnestelsel liggen en waarvan wetenschappers er op dit moment zo’n 5.000 ontdekt hebben. 

De meeste exoplaneten liggen enkele duizenden lichtjaren van de aarde in onze Melkweg. Om de planeten vanop zo'n afstand te bestuderen, kijken de onderzoekers in hun zoektocht niet naar de planeten zelf, maar wel naar het licht en de röntgenstralen afkomstig van de sterren. Voor het eerst detecteerde de ruimtetelescoop Chandra nu röntgenstralen van een dubbelster in een ander sterrenstelsel, namelijk Messier 51, dat zich op ongeveer 28 miljoen lichtjaren van de aarde situeert.

Nieuw perspectief voor toekomstig onderzoek

De manier waarop wetenschappers de mogelijke planeet nu ontdekt hebben, is nieuw en biedt misschien wel perspectief voor toekomstig onderzoek. Het meten van een zogenoemde dip in de röntgenstraling zorgt ervoor dat wetenschappers op zoek kunnen gaan naar nieuwe planeten in andere systemen. 

Het systeem waarin de ontdekking nu werd gedaan, bestaat uit een grote ster, die vergelijkbaar is met onze zon, en een zwart gat. Zij draaien om elkaar heen. Het zwarte gat zuigt de materie van de grote ster aan en zendt röntgenstraling uit als die materie op het zwarte gat valt. 

De meetbare straling werd drie uur lang geblokkeerd toen de vermoedelijke planeet voorbijkwam. In totaal werden 238 sterren in 3 sterrenstelsels onderzocht. Slechts in 1 geval bleek het potentieel om een planeet te gaan. 

Pas duidelijkheid over 70 jaar

De NASA-onderzoekers blijven voorzichtig met hun bevindingen. Om na te gaan of het echt over een nieuwe planeet gaat, zijn er meer data nodig. Uit metingen en berekeningen bleek immers dat de nieuwe planeet er 70 jaar over zou doen om weer op dezelfde plek te komen. Pas dan zouden wetenschappers opnieuw de röntgenstraling kunnen meten. Er is dus veel geduld nodig om de nieuwe vondst te bevestigen. 

Meest gelezen