Nieuwe boekenprijs bekroont beste non-fictieboek van Nederland en Vlaanderen met 15.000 euro

Nederland en Vlaanderen zijn een nieuwe grote boekenprijs rijker. De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar wordt meteen de grootste non-fictieprijs. De winnaar wordt aangeduid door een jury met leden uit Vlaanderen en Nederland. Die kiezen hét boek dat je volgens hen zou moeten lezen om deze tijd te begrijpen. Het winnende boek wordt bekroond met een bedrag van 15.000 euro. In april 2022 wordt de Prijs voor het eerst uitgereikt.

Er komt een nieuwe boekenprijs die jaarlijks het beste non-fictieboek van Nederland en Vlaanderen bekroont met een geldprijs van 15.000 euro: de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar.

Het winnende boek moet volgens de organisatoren “een boek zijn dat relevant en invloedrijk is, dat een nieuw perspectief biedt. Een boek dat bovendien uitstekend is geschreven.” Uitgevers kunnen vanaf 26 oktober hun titels insturen. Het gaat daarbij om boeken die het afgelopen jaar (2021) in het Nederlands zijn geschreven en in Nederland en Vlaanderen zijn verschenen.

Lezers worden onvoldoende met de neus op het juiste boek gedrukt.

Stichting Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar.

“Lezers willen in tijden van snel en nepnieuws op de hoogte blijven, maar worden onvoldoende met de neus op het juiste boek gedrukt” vinden de organisatoren. Veel non-fictieboeken hebben een grote maatschappelijke relevantie, maar krijgen volgens hen niet de erkenning die ze verdienen. De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar moet daar verandering in brengen .

Jury

In de eerste jury van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar zitten Saskia De Coster, Karel Degraeve, Nadia Bouras, Ivan De Vadder en Miriam Rasch. Als alles goed gaat wordt op 2 februari 2022 de longlist van maximaal 15 titels bekendgemaakt. Op 2 maart volgt dan de shortlist van vijf, en op 12 april kennen we het belangrijkste non-fictieboek van het jaar.

De Prijs wordt georganiseerd door nieuw opgerichte Stichting Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. Het gaat om een Nederlandse stichting (te vergelijken met een vzw in ons land.) Het bestuur bestaat uit de Nederlanders Lily Schim van der Loeff, Ebissé Rouw, Thomas van Neerbos, Maya Shamir en Jessica Swinkels. Knack Magazine is mediapartner van de prijs. 

De opstartkosten zijn gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds. Maar de prijs zelf wordt gefinancierd door bedrijven en individuen die liever anoniem blijven. 

Meest gelezen