Grote politieactie tegen cocaïnehandel: 64 mensen opgepakt, 6 drugslabs opgerold, 57 luxevoertuigen in beslag genomen

Bij een grote drugsactie van de federale politie vanmorgen zijn in totaal 64 mensen opgepakt. Het gaat om leden van een criminele organisatie die verdacht wordt van cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa. Tijdens de actie zijn er ook zes drugslaboratoria ontdekt. Verder werden er tientallen vuurwapens en 57 luxevoertuigen in beslag genomen. Dat zegt het federaal parket in een persconferentie.

Zo'n 1100 agenten voerden vandaag op 114 plaatsen – vooral in Brussel - huiszoekingen uit in de strijd tegen drugshandelaars. Daarbij zijn 64 mensen opgepakt. Het gaat om leden van een criminele organisatie die verdacht wordt van cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa. Ze zijn voornamelijk gevestigd in Brussel, waar ze onder andere drugs uitpakken en herverpakken. De politie kon onder andere zes drugslabs oprollen. 

"Naast de zes cocaïne-extractielaboratoria werden er ook tonnen producten en diverse materialen die waarschijnlijk met cocaïne geïmpregneerd zijn aangetroffen", klinkt het verder tijdens de persconferentie. Ook werden tientallen bidons met chemische producten, een tiental vuurwapens aangetroffen.  In totaal zijn er ook 57 voertuigen in beslag genomen waaronder verschillende luxevoertuigen. 

En daar blijft het niet bij. " We ontdekten ook een grote hoeveelheid gouden munten, een geldtelmachine, ongeveer 1 miljoen euro in cash en 300 m³ gesmokkelde tabak", klinkt het bij het federaal parket. "We namen ook apparatuur voor tegenmaatregelen in beslag: technische apparatuur, stoorzenders, drones en voortstuwingsmotoren voor duikers."

We hebben vandaag een nieuwe criminele wereld op het Brussels grondgebied ontdekt

Eric Jacobs - Directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel

Tijdens de persconferentie benadrukt Eric Jacobs, directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel, het belang van de grootschalige actie. "We hebben vandaag een nieuwe criminele wereld op het Brussels grondgebied ontdekt", zegt hij.  Tot nu toe slaagde die erin grotendeels onopgemerkt te blijven. 

"Binnen deze criminele organisatie gaan er aanzienlijke sommen contant geld om. Ze doet een beroep op Belgische en buitenlandse ondernemingen via stromannen en maakt gebruik van corruptie, dreigingen en geweld tot zelfs moord om haar doel te bereiken", aldus Jacobs. 

Sky ECC

Deze criminele organisatie gebruikt versleutelde communicatiemiddelen zoals Encrochat, Sky ECC en andere technieken om de politionele onderzoeksmiddelen te omzeilen. Sinds begin dit jaar voerde de politie  275 onderzoeken uit in die Sky ECC-dossiers. Daarbij zijn in totaal 455 arrestaties uitgevoerd en bijna 2000 mensen geïdentificeerd. 

De internationale en zelfs mondiale georganiseerde misdaad is duidelijk zeer aanwezig in België

Eric Snoeck - Directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie

"We wisten al dat de haven van Antwerpen de grootste invoerhaven van cocaïne is, maar we zien nu duidelijk dat de maffia actief is in heel het land", vertelt Snoeck.  Zo breidt de maffia haar activiteiten uit naar onder meer Brussel, Limburg, Luik en Charleroi.  

Caroline Van den Berghe: "Sky ECC blijkt van onschatbare waarde voor de speurders"

Videospeler inladen...

"De onthulde feiten zijn zo gevaarlijk voor onze samenleving dat het belangrijk is om te handelen", vult federaal procureur Frédéric Van Leeuw tijdens het persmoment aan. "Aangezien België een centrale rol lijkt te spelen bij de invoer en distributie van cocaïne uit heel Europa, hebben wij een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van internationale partners."

De onthulde feiten zijn zo gevaarlijk voor onze samenleving dat het belangrijk is om te handelen

Frédéric Van Leeuw - Federaal procureur

Criminele winsten

Dit jaar werd er in totaal 77 ton cocaïne in beslag genomen. Goed voor een doorverkoopwaarde van vier miljard euro.

Deze grote actie is de derde in ruim een week tijd. Gisteren nog werden in Antwerpen tien verdachten opgepakt die via de haven drugs zouden hebben binnengesmokkeld, en begin vorige week werd een grote drugsbende opgerold na huiszoekingen op verschillende plaatsen in ons land. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen