Radio 2

Man probeert paard met tuinslang op te knopen in Gistel, eigenaar betrapt dader op heterdaad

In Gistel werd een paard door een onbekende aan de hals vastgebonden met een tuinslang. De eigenaar betrapte de dader, maar hij kon wegvluchten. De politie onderzoekt de zaak.

Paul Vanhixe uit Oudenburg bezoekt elke dag zijn 4 paarden in Gistel. “Ik was er maandagmiddag een stuk vroeger dan anders. Ik lok ze dan met een grote wortel, maar er kwamen er maar 3 op mij af. Toen ik naar het hok ging zag ik mijn merrie met een strop om haar hals. Ernaast stond een man op een emmer, die de tuinslang aan de bovenbalk vastmaakte. Ik gebruik die emmer normaal om het water voor de dieren bij te vullen”, vertelt Vanhixe.

Vanhixe kon niet zien wie de dader was. “Het ging ontzettend snel. Hij verborg zijn gezicht en liep weg als een haas. Hij sprong zelfs in één keer over mijn omheining. En die is toch 1 meter 60 hoog. Ik kon niet meer dan een vage omschrijving van die persoon aan de politie geven. Ik ben nog met mijn auto achter hem aangereden, maar hij vluchtte weg in de velden”.

Schrik voor paardenbeul

Het paard heeft er zelf geen last van gehad. “Ze was niet onder de indruk, omdat ik er zo snel bij was. Ik heb de buurtbewoners met een paard onmiddellijk verwittigd dat ze waakzaam moeten zijn. De paardenliefhebber heeft geen flauw idee wat de man bezielde. “Ik heb met niemand ruzie. Ik ken hem zeker niet. Paardeneigenaars moeten altijd op hun hoede zijn. Er gebeurt veel met de dieren. Ze krijgen vaak eten van voorbijgangers dat niet geschikt is. Maar dit is heel extreem. Ik heb schrik voor een paardenbeul zoals in Limburg een tijdje geleden. Die werden verkracht en genitaal verminkt”, besluit Vanhixe.

Meest gelezen