Onderzoek naar sociale dumping in de bouwsector: 12 verdachten opgepakt en 14 miljoen euro in beslag genomen

Bij een onderzoek naar sociale dumping in de bouwsector zijn 12 mensen opgepakt. Tien daarvan in ons land, twee in Italië. Een netwerk van Belgische en buitenlandse bedrijven zouden veel Roemeense werknemers naar bouwwerven in ons land gehaald hebben. Een twintigtal onderaannemers zouden de slachtoffers aan het werk hebben gezet onder slechte werkomstandigheden. 

De criminele organisatie die door een Italiaanse familie werd geleid, had verschillende bedrijven in Italië, Roemenië en Slowakije. Die wierven ter plaatse werknemers aan en stuurden hen vervolgens naar bouwbedrijven in ons land en Luxemburg. 

20 onderaannemers in België

In België werden de arbeiders door ongeveer 20 plaatselijke onderaannemers in dienst genomen. De arbeidsomstandigheden waren vaak slecht. Zo werden voorwaarden rond de werkuren, een minimumloon en betaalde vakantie niet nageleefd. 

 "De bedrijven die hen oorspronkelijk hadden gerekruteerd in Italië, Slovakije en Roemenië, bleken daar geen enkele activiteit te hebben en de slachtoffers hadden nooit voor die bedrijven gewerkt", dat zegt het Europese politieagentschap Europol. "Het bedrag van de fraude zou oplopen tot 20 miljoen euro, zonder de mogelijke BTW-verliezen", gaat Europol verder. 

14 miljoen euro

In totaal zijn er op 34 locaties huiszoekingen geweest. 22 in België, tien in Italië en twee in Luxemburg. In totaal werden er 12 mensen opgepakt in ons land, maar ook in Italië. Er werden ook heel wat goederen in beslag genomen. Onder meer 32 luxewagens, vastgoed, geld op 350 bankrekeningen en 400.000 euro cash. Goed voor een totaalbedrag van minstens 3,5 miljoen euro. Daarnaast werd 10,6 miljoen euro bevroren op 16 bankrekeningen in Italië.  

Meest gelezen