Nicolas Maeterlinck

Ophokplicht voor pluimvee van kracht in Nederland na besmetting vogelgriep

In de Nederlandse gemeente Zeewolde werd bij een biologisch pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Er zijn ook meerdere besmette dode vogels aangetroffen in het noorden van Nederland en in Duitsland. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werd in Nederland ophokplicht afgekondigd voor pluimvee en hobbyvogels.

In Nederland heeft deze middag de Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten een nationale ophokplicht ingesteld voor pluimvee en hobbyvogels. Bij een biologisch pluimveebedrijf in de Nederlandse gemeente Zeewolde was namelijk vogelgriep aangetroffen bij leghennen. Er zijn ook meerdere besmette dode vogels aangetroffen in het noorden van Nederland en in Duitsland. Volgens het ministerie van Landbouw gaat het om hoogpathogene vogelgriep (H5), de meest dodelijke variant.

Om verdere besmetting te voorkomen worden de 36.000 dieren van de besmette boerderij in Zeewolde geruimd. In het gebied van 3 kilometer rond de boerderij worden andere pluimveebedrijven eveneens onderzocht. Verder gaat een vervoersverbod op dieren en dierlijke producten in voor andere pluimveebedrijven in het gebied van 10 kilometer rondom de besmette boerderij.

In heel Nederland zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels en kippen nu verplicht hun pluimvee af te schermen van zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Door pluimvee binnen te houden, hoopt het Nederlandse ministerie van Landbouw de overdracht van het virus van zieke wilde vogels op het commercieel pluimvee te beperken.

Meest gelezen