Oudenaarde houdt referendum over superfusie met buurgemeenten: "Alle partijen unaniem eens"

In Oudenaarde is er met grote eensgezindheid een akkoord over een referendum rond een mogelijke fusie met buurgemeenten Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem. Inwoners van Oudenaarde zullen zich over de plannen kunnen uitspreken nadat een studiebureau de pro's en de contra's van de superfusie in kaart brengt. 

Het is nu zeker dat er in Oudenaarde een referendum komt over een superfusie met buurgemeenten Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem. Op de gemeenteraad schaarden alle partijen, oppositie en meerderheid, zich unaniem achter het voorstel. 

Oudenaarde wil inwoners mee laten beslissen over de fusieplannen. Dat zal gebeuren nadat de resultaten van een studie over de voor- en nadelen bekend zijn. Vermoedelijk kan het referendum al over een paar maanden plaatsvinden.  De resultaten van zo'n volksbevraging zijn niet bindend, maar de politieke partijen beloven er wel rekening mee te houden. 

Ook elders referenda?

Of er ook in de andere gemeenten, die betrokken zijn bij een fusie, referenda komen is nog onduidelijk. In Wortegem-Petegem laat burgemeester Luc Vander Meeren (Open VLD) alvast weten voor te zijn. Ook in Kruisem vinden de liberalen een volksbevraging een goed idee, ze zitten daar wel in de oppositie. 

Supergemeente in de maak

Als de vier gemeenten in de Vlaamse Ardennen het eens raken over een fusie tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen krijgt Vlaanderen er in één klap een supergemeente bij. De onderhandelingen tussen alle partijen zijn in een stroomversnelling gekomen omdat de gemeenten vrezen dat Vlaanderen de fusies op termijn zal verplichten. 

Hét grote voordeel voor gemeenten bij een fusie is dat Vlaanderen een deel van de schulden overneemt waardoor er meer geld vrijkomt in de (fusie)gemeentekas. 

Meest gelezen