Coronapas voor horeca in Vlaanderen, vaker mondmaskers en telewerk sterk aanbevolen: dit besliste het Overlegcomité

De coronapas zal vanaf maandag 1 november ook in Vlaanderen nodig zijn als je op café of restaurant gaat of wanneer je gaat fitnessen. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land beslist. Verder zullen we vanaf vrijdag opnieuw het mondmasker moeten dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels. Een overzicht van de maatregelen waarmee de overheid de vierde coronagolf wil indammen. 

Coronapas

In Brussel was het al het geval en Wallonië had beslist om het op 1 november in te voeren: het Covid Safe Ticket (CST) binnen in de horeca en in de fitnesszaken. Dat zal nu ook het geval zijn in Vlaanderen vanaf komende maandag.

Met zo'n CST kan je aantonen dat je volledig gevaccineerd bent tegen corona, of dat je negatief hebt getest of dat je recent genas van een coronabesmetting waardoor je nog voldoende beschermd bent.

De uitbreiding van het CST in Vlaanderen naar de horeca en fitnesszaken is een verrassing. Gisteren nog zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat zo'n pas een vals gevoel van veiligheid geeft. Maar op het Overlegcomité is dus toch beslist om uit te breiden. Belangenorganisatie Horeca Vlaanderen had eerder laten weten dat ze dit zag zitten, "om een nieuwe sluiting of beperkingen zoals sluitingsuur en afstand tussen tafels te vermijden".

Ook voor evenementen wordt het CST uitgebreid. De coronapas wordt namelijk verplicht voor evenementen met 200 deelnemers binnen en 400 buiten (tot nu was dat respectievelijk 500 en 750). In Wallonië en Brussel liggen de drempels voor een verplicht CST bij evenementen trouwens lager. Een evenement kan werken zonder zo'n pas, maar dan moet het mondmasker er wel opgezet worden. Kleinere evenementen zullen overigens ook op eigen initiatief met een coronapas mogen werken.

Mondmasker

Nog maar een kleine maand geleden beslist de Vlaamse regering dat het mondmasker niet meer hoefde in de winkels in Vlaanderen. De deelregeringen hadden die vrijheid gekregen na het Overlegcomité van halverwege september, en in tegenstelling tot Brussel en Wallonië is de vaccinatiegraad in Vlaanderen hoog genoeg, luidde de redenering.

Maar ook in Vlaanderen stijgen de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames. Daarom besliste het Overlegcomité dat we opnieuw in het hele land mondmaskers zullen moeten dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. Denk daarbij aan winkels, maar ook bibliotheken, gebedsruimtes, bedrijven, overheidsgebouwen...

Ook het personeel in horeca en in fitnesszaken zal een mondkapje moeten opzetten. De maatregel geldt vanaf vrijdag. "Maar mensen hoeven daar echt niet op te wachten. Ze zouden dat nu al moeten doen", benadrukte federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit):

Videospeler inladen...

Telewerk

Een verplichting komt er niet, maar telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen voor alle personeelsleden van ondernemingen of verenigingen, tenzij dat onmogelijk is wegens de aard van het werk of dienstverlening. De regeringen willen zo vermijden dat het virus zich verspreidt op het openbaar vervoer en op bedrijfsvloeren.

Testen

Wie zich ziek voelt en denkt besmet te zijn met corona, moet zich laten testen. "We nemen een batterij aan maatregelen om ervoor te zorgen dat de huisartsen niet bezwijken onder de last die dat meebrengt", aldus minister Vandenbroucke.

Vanaf volgende week zal iemand met symptomen naar een website kunnen surfen. Als daar blijkt dat je je best laat testen, krijg je automatisch een code waarmee je naar een testcentrum of de apotheek kan gaan.

Minister Vandenbroucke overlegt ook met de sociale partners om te kijken of iemand kan thuisblijven zonder medisch attest tot wanneer het resultaat van de coronatest binnen is. 

Ventilatie

Over eventuele maatregelen in het onderwijs is niets beslist op het Overlegcomité. Nochtans zitten er heel wat besmettingen in de scholen en dus wordt er wel gerekend op de "verantwoordelijkheidszin" van de regionale ministers van Onderwijs, klinkt het. Er wordt daarbij onder meer gekeken naar een goeie ventilatie in de klaslokalen.

In het algemeen wordt opgeroepen om voldoende verse lucht te voorzien. "We moeten vermijden dat mensen tweedehandslucht inademen die al door andere mensen in- en uitgeademd is en waar dus virus in zit", aldus minister Vandenbroucke.

Copyright © 2018, Reinhard Krull, licensed via EyeEm Mobile GmbH

"Hogere beschermingsmuren"

En waarom is dit nu allemaal nodig? "Niemand kan om de cijfers heen", verklaart premier Alexander De Croo (Open VLD). "In ons land en in de landen om ons heen komt er versneld een herfstgolf aanzetten. Het gaat om een zeer scherpe stijging, sneller dan men had verwacht."

Het grote verschil met vorige golven is dat nu een brede laag van de bevolking gevaccineerd is. "Het vaccin blijft ons belangrijkste wapen", aldus De Croo. "Zonder dat vaccin hadden we nu een absolute catastrofe. Maar de beschermingsmuren moeten wel hoger."

"Het gaat om hogere beschermingsmuren die ervoor moeten zorgen dat ons leven nog steeds kan verder gaan. Nog steeds een vrij leven, maar een voorzichtig leven", dixit premier De Croo: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen