PFAS-waarden van Karolien uit Zwijndrecht zitten ver boven alarmgrens: "Kunnen we onze kinderen hier nog opvoeden?"

"Ik ben ongelooflijk geschrokken", reageert Zwijndrechtenaar Karolien bij Studio Brussel. Zij woont binnen een straal van 3 kilometer rond chemiebedrijf 3M. De PFAS-waarden in haar bloed zijn bijna drie keer hoger dan de alarmgrens, zo kreeg ze te horen. Ze maakt zich nu vooral zorgen om het welzijn van haar kinderen. "Wat kunnen we hier nog aanpassen, buiten verhuizen?"

Zowat 9 op de 10 onderzochte omwonenden van chemiebedrijf 3M heeft te hoge waarden van PFAS-stoffen (zoals PFOS) in het bloed, zo bleek eerder op de dag. Bijna 6 op de 10 zitten aan zulke hoge waarden dat ze op lange termijn potentiële gezondheidsklachten kunnen krijgen.

Karolien (39) is een van de 800 onderzochte Zwijndrechtenaren en ze zit in die groep met de hoogste waarden. In haar leeftijdsgroep mag ze aan 10 microgram PFAS per liter bloed komen. "Ik zit bijna aan het drievoud daarvan", vertelt ze op Studio Brussel. "Ik ben ongelooflijk geschrokken. Ik dacht dat het vooral eieren en groenten uit de tuin waren die grote problemen met zich mee brachten, maar dat blijkt toch niet waar te zijn."

Onze reporter sprak met Karolien en Dirk. Zij zitten allebei in de categorie met de hoogste PFAS-waarden.

Videospeler inladen...

In de brief die ze kreeg, stond ook een checklist van dingen die ze eventueel kon aanpassen, om de blootstelling te verminderen. "Ik heb die lijst doorlopen: wat kan ik aanpassen aan mijn levensstijl? En er zit niks bij! Dat betekent dat het hier gewoon ongezond is om te wonen: dat de lucht hier PFOS bevat, dat het stof dat hier ronddwarrelt ervoor zorgt dat ik ziek word. Dan heb ik veel vragen."

"Pano" onthulde vorige maand nog dat het jarenlang erg moeilijk was voor milieu-inspecteurs om de bedrijven rond de Antwerpse haven goed te controleren. Herbekijk hier nog eens de volledige reportage:

Videospeler inladen...

Wie wist wat wanneer?

Als ze dit eerder had geweten, zou ze toch twee keer hebben nagedacht om daar te komen wonen, zegt ze. "Ik heb twee jonge kinderen, de jongste is 4 jaar oud. Als je de tijdslijn uitzet van 'wie wist wat wanneer?', had ik voor de geboorte van mijn kinderen kunnen beslissen dat ik hier mijn kinderen niet verder wilde opvoeden, dat het niet gezond was. Doordat ze nagelaten hebben om ons daarover te informeren, zou het best kunnen dat ik de hoge PFAS-waarden die ik op dat moment misschien al had, heb doorgegeven aan mijn kind, door mijn zwangerschap en door nadien borstvoeding te geven. Dus het kan zijn dat ik zelf aan een grotere blootstelling van mijn kinderen heb bijgedragen."

Elke Zwijndrechtenaar moet het recht krijgen om zijn bloed te laten analyseren

Zwijndrechtenaar Karolien bij Studio Brussel

Met die wetenschap in het achterhoofd is de hamvraag: wat nu? "Ik heb die vraag nooit willen stellen, maar nu moet het wel. Wat kunnen we hier nog aanpassen, buiten verhuizen? Het gaat vooral over onze kinderen: kunnen we hen hier nog opvoeden? Maar zo ontheem je hen ook. We zijn met een reden hier komen wonen en we wonen hier, los van die vervuiling, ontzettend graag. Dus is het extra pijnlijk om die vraag te moeten stellen."

Karolien vraagt zich nu vooral af hoe het zit met de bloedwaarden van haar kinderen en van haar vriend. "Het zou interessant zijn om ook dat te weten om perspectief te krijgen. Is het enkel mama of heeft heel het gezin hogere waarden?" Haar conclusie is duidelijk: "Elke Zwijndrechtenaar moet het recht krijgen om zijn bloed te laten analyseren."

Meest gelezen