Radio 2

Oudsbergen vraagt bredere veeroosters om wolf van de baan te houden: "Achillespees van wilddetectiesysteem"

De gemeente Oudsbergen vraagt het Agentschap voor Natuur en Bos om bredere wildroosters te plaatsen aan beide zijden van de N76. De oproep komt er nadat door enkele getuigen werd vastgesteld dat de wolf zomaar over het rooster springt. Hij steekt daardoor ook de weg over op een plaats waar dat niet de bedoeling is. “Zowel de wolf als ikzelf hebben afgelopen zondag veel geluk gehad”, getuigt Dirk Reyners, een autobestuurder die het dier op de valreep wist te ontwijken.

Burgemeester van Oudsbergen, Marco Goossens (CD&V), vraagt het Agentschap Natuur en Bos om de wildroosters langs de N76 te verbreden. “Naar aanleiding van de opkomst van de wolf werd er in versneld tempo wildraster aangelegd langs beide zijden van de N76 tussen Genk en Oudsbergen”, verklaart de burgemeester. “Dat gebeurde over een lengte van vijf kilometer. De ecorasters zijn deels ingegraven, zodat de wolven er niet onderdoor kunnen. Ter hoogte van de kruispunten wordt de afrastering onderbroken. Daar zijn veeroosters geplaatst, die bestaan uit ijzeren dwarsliggers, waarop dieren geen houvast vinden. Verschillende getuigen stelden echter vast dat de wolf hier geen hindernis in ziet.”

Het beest sprong over het wildrooster en nog eens aan de rechterkant van de weg. Het had geen haar gescheeld of het lag onder mijn auto

Dirk Reyners, getuige

Dat wildroosters wolven niet tegenhouden, kon Dirk Reyners van Oudsbergen met eigen ogen vaststellen. “Ik reed zondagochtend van Meeuwen richting Genk. Nadat ik de wildoversteekplaats was gepasseerd, kwam ik uit bij een wildrooster dat bedoeld is om dieren tegen te houden. Er dook een wolf op langs de linkerkant van de weg. Het beest sprong over het wildrooster, stak de weg over en snelde ook over het wildrooster aan de rechterkant. Het had geen haar gescheeld of het zat onder mijn auto. Toen ik enkele meters verder een stop maakte aan de lichten, hielden ook andere getuigen halt. Iedereen bevestigde dat het wel degelijk om een wolf ging.”

Agentschap Natuur en Bos

Het kostenplaatje van de afrasteringswerken langs de N76 bedroeg 800.000 euro. Om de gedane investering maximaal te laten renderen, vindt burgemeester Goossens dat de roosters best worden aangepast. “De veeroosters blijken de achilleshiel van dit systeem. Ik vraag dan ook aan het Agentschap Natuur en Bos en aan het Agentschap Wegen en Verkeer om dit probleem snel te onderzoeken en op te lossen. Daarnaast vragen we ook een veilige en praktisch hanteerbare poort in het ecoraster, ter hoogte van het ruiterroutenetwerk voor ruiters en menners”, besluit Goossens. 

Meest gelezen