Minister Somers fluit lokale besturen terug: burgemeesters kunnen zelf geen coronapas invoeren in nieuwe sectoren

Burgemeesters kunnen momenteel in hun gemeente geen Covid Safe Ticket (CST) invoeren in nieuwe sectoren. "Daarvoor is een decretale basis nodig", meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in een persbericht. De Vlaamse regering fluit hiermee onder meer burgemeester Hans Bonte (Vooruit) van Vilvoorde terug die het in zijn gemeente wilde invoeren in de fitnesscentra.

Volgens Antwerps gouverneur Cathy Berx hebben burgemeesters het recht om een coronapas in te voeren als dat goed gemotiveerd is en overlegd is met de gouverneur. Ze zei dat zondag in "De zevende dag".  Ze wees daarvoor naar de gemeentewet.

Bij het kabinet-Somers waren ze het daar niet helemaal mee eens. Eerst was beloofd dat ze gisterenavond de puntjes op de i zouden zetten, maar uiteindelijk is het een halve dag later geworden: Lokale besturen kunnen volgens Somers niet op basis van de gemeentewet een Covid Safe Ticket opleggen in nieuwe sectoren.

"De gemeentewet biedt onvoldoende juridische basis", klinkt het. Er is met andere woorden een Vlaams decreet voor nodig. "Vandaag komt het Overlegcomité samen en morgen ligt het decreet ter stemming voor in het Vlaams parlement", meldt Somers in een persbericht.

Het CST gebruiken in fitnesscentra zoals in Vilvoorde op tafel ligt, kan dus feitelijk nog niet. Burgemeester Bonte reageert ontgoocheld. "Mijn gouverneur heeft het besluit goedgekeurd en dus wettelijk omdat we in de rand rond Brussel specifieke moeilijkheden hebben", zegt hij in een eerste reactie.

Al kan het dat het alsnog mogelijk wordt om het CST in te voeren in fitnesscentra. Meerderheidspartij N-VA werkt aan een amendement op het decreet dat morgen gestemd wordt, om het eventueel uit te breiden naar fitnesscentra. Het is ook wat afwachten wat er straks op het Overlegcomité beslist wordt.

Een burgemeester kan volgens Somers wel al de regels rond het coronapas strenger toepassen op plaatsen waar dat wel al wettelijk gebruikt mag worden. Zo kan een burgemeester bijvoorbeeld de CST-regels verstrengen voor massa-evenementen. 

In Wemmel bijvoorbeeld zijn ze dat laatste van plan. Daar zullen organisatoren van evenementen die binnen doorgaan en waarop meer dan 100 mensen aanwezig zijn verplicht een Covid Safe Ticket moeten vragen aan de bezoekers. Terwijl dat normaal maar vanaf 500 aanwezigen moet.

Waar is zo'n coronapas nu verplicht?

Voor het hele land:

 • Verplicht in discotheken
 • Verplicht bij evenementen vanaf 3.000 aanwezigen binnen en 5.000 buiten
 • Niet verplicht, maar wel mogelijk om in te zetten bij evenementen vanaf 500 aanwezigen binnen en 750 buiten
 • Als de coronapas wordt ingezet, hoeft afstand houden en mondmasker dragen niet. Als de coronapas niet wordt ingezet, moet dat wel
 • Evenementen kleiner dan 500 aanwezigen binnen en 750 buiten kunnen de pas niet gebruiken, maar hoeven ook geen andere maatregelen te respecteren (zoals afstand houden en mondmasker dragen)

Voor Vlaanderen:

 • Mogelijk het in te zetten in zorginstellingen (decreet wordt morgen gestemd in het Vlaams Parlement)
 • Gemeenten kunnen de lat voor evenementen wel strenger maken, zoals eerder beschreven in dit artikel.

Voor Brussel:

 • Verplicht in de horeca binnen (dus niet op de terrassen)
 • Verplicht in de fitnesscentra
 • Verplicht op beurzen, congressen, voor de cultuursector, in feestzalen vanaf 50 personen (maar mogelijk ook in te zetten voor kleinere bezetting)
 • Verplicht op evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 buiten
 • Verplicht in zorginstellingen

Voor Wallonië  (vanaf 1 november):

 • Verplicht in de horeca
 • Verplicht in de fitnesscentra
 • Verplicht op beurzen, congressen, voor de cultuursector, in feestzalen vanaf 50 personen binnen en 200 buiten
 • Verplicht in zorginstellingen

Meest gelezen