AFP or licensors

Viktor Orbán (Hongarije) en Marine Le Pen (Frankrijk) willen radicaal-rechtse fractie in Europa oprichten

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft in Boedapest de rode loper uitgerold voor Marine Le Pen, voorzitter van de radicaal-rechtse Franse partij Rassemblement National (RN), de opvolger van het Front National. Beiden willen een brede radicaal-rechtse beweging uitbouwen waarin ook de Italiaanse Lega en de Spaanse Vox een plaats zouden vinden.

"Op een dag zullen we een grote fractie hebben in het Europees Parlement", zei Marine Le Pen op een persconferentie met haar Hongaarse gastheer, premier Viktor Orban. Die laatste is bijzonder actief in het zoeken naar gelijkgezinde politieke leiders in Europa.

De radicaal-rechtse Fidesz-partij van Orban is eerder dit jaar uit de Europese Volkspartij, de conservatieve fractie in het Europees Parlement, gestapt. Orban is nu op zoek naar bondgenoten, want zijn 12 Europese parlementsleden zitten nu zonder fractie en dat heeft organisatorisch en financieel grote gevolgen. 

De RN van Le Pen heeft wel een fractie in Straatsburg en Brussel, namelijk "Identiteit en Democratie". Tot die radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement behoren onder meer ook Vlaams Belang, de Italiaanse Lega van Matteo Salvini, de Oostenrijkse partij FPÖ en Alternative für Deutschland. 

Premier Orban heeft de voorbije maanden intense contacten gehad met de meeste van die partijen. Onder hen was ook de Franse rechtse politicus Eric Zemmour, die mogelijk een stoorzender en rivaal wordt voor Le Pen bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk volgend jaar. 

Anderzijds heeft de Fidesz van Orban dan weer erg goede contacten met de conservatieve regeringspartij PiS, maar die is in Europa lid van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, net zoals de Spaanse extreemrechtse partij Vox. De Hongaarse partij schippert dus wat tussen twee fracties zonder echt een keuze te maken. Door zowel Le Pen als Zemmour uit Frankrijk te ontvangen en te zwalpen tussen de conservatieve en rechts-radicale fractie blijft Fidesz de keuzes voor zich uit te schuiven.

Meest gelezen