Covid Safe Ticket verplicht in fitnesscentra in Vilvoorde: "Sommige klanten zetten hun abonnement tijdelijk stop"

Het Covid Safe Ticket (CST) is vanaf vandaag verplicht in Vilvoordse fitnesscentra. Dat meldt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). De nieuwe regel geldt alvast tot half januari. "We zien dat er een verplaatsing is van Brusselaars zonder coronapas die nu in de rand rond Brussel gaan fitnessen, maar in Vilvoorde kan dat dus ook niet langer zonder CST", klinkt het bij fitnessclub JIMS.

Het plan was er al even, maar nu is het ook echt zo: wie wil gaan fitnessen in Vilvoorde moet voortaan een coronapas kunnen tonen. Geen coronapas, geen fitness. "We zijn op zoek gegaan naar de juiste juridische basis om de CST-regeling op te leggen en we hebben die basis gevonden", legt burgemeester Hans Bonte (Vooruit) uit. "Er is overleg gebeurd met de sector, die met de regeling niet zo gelukkig is, en met de provinciegouverneur. We nemen die regel niet om mensen te pesten", zegt Bonte nog. "We doen dit wel  om de vaccinatiegraad in Vilvoorde omhoog te krijgen en om mensen die gevaccineerd zijn een betere bescherming te bieden." 

Stijging van 20 procent in de Vlaamse rand

Francis Ottevaere van fitnessclub JIMS, met filialen in Brussel en in Vlaanderen, vertelt wat de gevolgen zijn voor de club en voor de klanten. "Op dit moment zien we een stijging van ongeveer 20 procent in de rand rond Brussel. Dat zijn Brusselaars zonder coronapas die nu in de rand gaan fitnessen omdat ze daar geen CST moeten tonen."

Ottevaere ziet ook een andere tendens: "We zien ook dat mensen van de rand nu in een JIMS-filiaal in Brussel gaan fitnessen, omdat ze zich daar veiliger voelen doordat het CST er verplicht is. Andere mensen zetten dan weer tijdelijk of geheel hun abonnement stop, omdat ze nog bezig zijn met hun vaccinatie of helemaal geen vaccin willen."

Beluister hier het interview met Francis Ottevaere van JIMS of lees verder onder het audiofragment.

De coronapas is in Vilvoorde ook verplicht in het cultuurcentrum Het Bolwerk en in de Stadsfeestzaal. De horeca kan voorlopig nog zonder CST werken. De regel treedt vandaag/dinsdag in werking, maar zal de eerstvolgende dagen nog niet streng gecontroleerd worden. Half januari zal de maatregel opnieuw geëvalueerd worden.

Meest gelezen